Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

Ο Χρυσοχοΐδης και η μπλογκόσφαιρα

Share

XRISOXOIDIS

Ο Χρυσοχοΐδης οδηγείται σταδιακά σε μια επιτυχία μεγαλύτερη από των προκατόχων του. Να καταντήσει τα Εξάρχεια περισσότερο επίφοβα απ’ όσο ήταν επί Παυλόπουλου/Μαρκογιαννάκη. Μετά τα χτεσινά επεισόδια, το διαβόητο – πλην όμως πλαστό σαν όρος – “άβατο των Εξαρχείων” μετατρέπεται σε πραγματικό άβατο της Αστυνομίας. Η απόδοση συλλογικής ευθύνης και τυφλής καταδίωξης επειδή μερικά μαλακισμένα – να τους πούμε καλύτερα προβοκάτορες; – δημιουργούν μπάχαλο εκεί που δεν τους παίρνει, αν μη τι άλλο, δείχνει το πνεύμα μιας άλλης πραγματικότητας: την επικοινωνιακή διαχείριση ενός ψευδοπροβλήματος.

Η “εγκληματικότητα” των Εξαρχείων ανέκαθεν ήταν κατασκευασμένο ζήτημα για επικοινωνιακούς λόγους. Τα μεγάλα πραγματικά προβλήματα της εγκληματικότητας αλλά και της περιφρόνησης προς τους θεσμούς και την κοινωνική ειρήνη καλύπτονται κάτω από τον επικοινωνιακό μπαμπούλα του αναρχικού. Η ασφάλεια που ευαγγελίζεται από την πρώτη μέρα ο Χρυσοχοΐδης είναι μια διατεταγμένη ανασφάλεια. Θα πας να πιεις τον καφέ σου και την μπύρα σου και μεταβάλλεσαι σε εν δυνάμει διασαλευτή της τάξης ενώ ταυτόχρονα οι έμποροι ηρωίνης θα συνεχίσουν απαρασάλευτα το θεάρεστο έργο τους στα μέρη που γνωρίζουμε όλοι ανεξαιρέτως πολύ καλά. Η ηρωίνη είναι που σκοτώνει – αν κάποιοι δεν το γνωρίζετε αυτό.

Βέβαια, ο αναρχικός έχει πολιτικά πολλές διαβαθμισμένες και συχνά αντίθετες έννοιες, από το μαλακισμένο που γουστάρει την ίδια φασαρία που αποζητά και ο χρυσαυγίτης μέχρι τον σοβαρό θεωρητικό της μη-βίας, όμως τα Εξάρχεια συγκεντρώνουν πολλές διαφορετικές κοινωνικές και πολιτιστικές τάσεις που δεν εκφράζουν απαραιτήτως το αναρχικό ιδεώδες. Το τελευταίο φαίνεται να κυριαρχεί επειδή είναι το πιο θορυβώδες, άρα δίνει το βολικό άλλοθι στην εξουσία να ισοπεδώσει την ποικιλία. Αν το καλοσκεφτείτε, το όμορο Κολωνάκι έχει να παρουσιάσει κάποια άξια λόγου κοινωνική και πολιτιστική ποικιλία πέρα από το να τροφοδοτεί αέναα τη νεοπλουτίστικη χυδαιότητα του life style;

Κάτι παρόμοιο έγινε στον Άγιο Παντελεήμονα όπως και σε άλλες υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής. Ό,τι δεν ικανοποιεί την επιφανειακή συνθήκη του life style, μιας “ήρεμης” γειτονιάς με ισοπεδωμένη κοινωνική συμπεριφορά και ακόμα περισσότερο πολτοποιημένη συλλογική συνείδηση, αίφνης μετατρέπεται σε άντρο διαφθοράς και εγκληματικότητας. Μόνο που τα γκέτο αυτά δεν δημιουργούνται από τους φορείς της εγκληματικότητας αλλά από την πλήρη αδιαφορία του κράτους, μια αδιαφορία που τις περισσότερες φορές καλλιεργείται σκόπιμα για να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Το παράδειγμα του πρώην εφετείου της Σωκράτους είναι εύγλωττο, υπάρχει σοβαρός και λογικός άνθρωπος που πιστεύει ακόμα πως το κτίριο αυτό εγκαταλείφτηκε έτσι εύκολα στις τύχες του;

Δεν θα πω περισσότερα προς το παρόν, αλλά να επισημάνω ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην μετα-ΝΔ εποχή στο ελληνικό διαδίκτυο, και ειδικά την μπλογκόσφαιρα. Είναι πολύ εντυπωσιακό το γεγονός, πως μετά από τις επιδείξεις “κρατικής γυμναστικής” επί αδίκων (το δικαίων πήγε περίπατο προ πολλού) όσοι “προοδευτικοί” μπλόγκερ, και είναι πολλοί αυτοί, σήκωσαν τα μπλογκολάβαρα της επανάστασης, αίφνης σιώπησαν. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τους άλλοτε θορυβώδεις κήνσορες της πολιτικής ηθικής. Οι υπόλοιποι είναι αναλογικά λίγοι τόσο ώστε να καταδειχθούν γραφικοί και περιθωριακοί όντας σκόρπιοι και μοναχικοί ανεξάρτητα από την πολιτική τους θέση. Η εκκωφαντική σιωπή των “προοδευτικών” μπλόγκερ καταλήγει στη σιωπηρή επιδοκιμασία που υπαγορεύεται από δύο γεγονότα: τη βαθιά αντιπάθεια στο κράτος της Δεξιάς στο επίπεδο της τυφλής εμπάθειας και στην κρυμμένη μικροπολιτική συμπάθεια στο τωρινό κυβερνών κόμμα που έστω στρογγυλοκάθεται στο επίπεδο της συγκατάβασης.

Δεν ξέρω ποιος είναι ο χειρότερος εκφασισμός, αυτός που ζήσαμε επί ΝΔ ή αυτός που έρχεται τώρα. Θα ήμουν αχάριστος εάν έλεγα ότι οι “προοδευτικοί” μπλόγκερς γυρίσανε σε προσφιλή όσο και ασφαλή θέματα, ή επινοούν τώρα την απομακρυσμένη δίοδο κριτικής εκ του ασφαλούς (διαχρονικά τα θέματα των ποδηλατοδρόμων, οι παράνομες σταθμεύσεις κοκ) για να μην κοντραριστούν κατά μέτωπο με τη νέα κυβέρνηση. Είναι νωρίς, σκέφτονται αφελώς. Ή μήπως έχουν να λάβουν γραμμάτια ως ανταμοιβή; Αν δεν κόψεις το βήχα όσο είναι ακόμα νωρίς, μετά θα είναι αργά. Όπως είπε εύστοχα ο Ακίνδυνος, το Photoshop έκανε stealth update και κλείδωσε, μέχρι να βγει νέο κρακ μπανεράκι γιοκ!

Κλείνω το ποστ με ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο που διαβάζω σε σχετικό άρθρο στο TVXS.gr, του thanasisV.

κε Κουλογλου,

απορείτε με την τακτική που ακολουθεί ο Χρυσοχοίδης και μας μιλάτε περί “ζαρντινιεροποιήσης” της αστυνομία όσο καιρό έλειπε ο “νέος” υπουργός, πραγμα που δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Χρυσοχοίδης είναι καλών προθέσεων, η αστυνομία ειναι που έχει χαλάσει.

Το πράμα όμως δεν είναι ακριβώς ετσι. Ο Χρυσοχοίδης κάνει συνειδητά πράξη αυτό που έκανε και επί της προηγούμενης θητείας του, και που ο ίδιος θεωρεί ως την καλύτερη συνταγή. Και εξηγούμαι:

Ήταν επι Χρυσοχοίδη, πρι 6 χρόνια αν θυμαμαι καλά, όταν μια καθημερινή είχα βγει με δυο φίλους κατά τις 8 η ώρα στα εξάρχεια. καθόμασταν απέναντι από τα Άγραφα μπροστά σε μια πολυκατοικία και πίναμε μια μπύρα να ξελαμπικάρουμε από το διάβασμα (εξεταστική ένεκα), όταν καμια 10αρια “ειδικοί φρουροί” (χωρίς βέβαια ούτε αριθμό όυτε αξιωματικό μαζί τους) με ‘όπλα μας την πέφτουν, μας στήνουν στον τοίχο και αδιαφορώντας για τις ταυτότητες που είχαμε πάνω μας μας περνούν χειροπέδες πισθάγκονα. Στην ψύχρα, σε κλασματα δευτερολέπτου.
Μας φορτώνουν στο βανακι, οπου μας απαγόρευσαν να ακουμπήσουμε τη σημαία (sic) και μας “ξεφόρτωσαν” (κατα την έκφραση του οργάνου) στο τμήμα, όπου μας κράτησαν μέχρι τις 12μιση για εξακρίβωση στοιχοίων. Γυρω στις 4 ώρες μετά.

Προσπαθήσαμε να μην το αφήσουμε έτσι. Το αίσθημα να του να είσαι δεμένος με χειροπέδες στο κέντρο της Αθήνας χωρις ούτε καν πρόφαση με έιχε πραγματικά σοκάρει. Δημοσιογραφικά ασχοληθηκε ο Ιος της Ελευθεροτυπιας. Και πήγαμε και στον Εισαγγελέα για καταγγελία, οπου ο Εισαγγελέας ήταν αφοπλιστικός: “Τι να σου κάνω, άμα θες πες το στον υπουργό”.

Την απάντηση γιατί και πως την πήρα μετά απο 6 χρόνια απο τον ιδιο τον Χρυσοχοίδη. Τον περασμένο Δεκέμβρη, καλεσμένος του Παπαχελά για τα επεισόδια στην Αθήνα, εξηγούσε πόσο έυκολο ήταν να αποφεύγει ο ίδιος τα επεισόδια, όταν ήταν υπουργός: κάναμε προσαγωγη αυτούς που θεωρούσαμε ύποπτους, τους κρατούσαμε όλο το βράδυ, οπότε δεν ήταν εκεί για να κάνουν καμία φασαρία!!

Έτσι “καθάρισε” τα Εξάρχεια πριν τους Ολυμπιακούς ο Χρυσοχοίδης και την ίδια συνταγή εφαρμόζει και τώρα. Μαζικές προσαγωγές από ανώνυμα όργανα με όπλα.

Λαπούτα