Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

Αυτοδύναμες πραγματικότητες....

Share

Όλοι έπεσαν έξω. Ουδείς τελικά εψήφισε με "διακύβευμα την οικονομία". Μάλλον η "παγκόσμια ημέρα" θα έφταιξε. Σε τούτο το παραβάν, μυαλό και χέρια λειτούργησαν σαν να είχαμε ακόμη δύο πόδια... Αδιάφοροι για ένα παραπάνω ψίχουλο, αδιάφοροι για όλα μας τα παιχνίδια... Τούτη τη φορά "σταυρώσαμε" μονάχα: "για ένα φιλί... για ένα παπούτσι"

".......Αυτό με το μπισκότο, με τσάντιζε πολύ. Αν δεν έκανα κακά, το κρατούσαν για την επόμενη βόλτα και δεν μ΄ άφηναν να το φάω, όσο κι αν μύριζα το χέρι τους να το βρω. Σαν «τιμωρία», τους άκουγα που έλεγαν. Όποτε έκανα, μου το έδιναν και φώναζαν «μπράβο»... «Επιβράβευση», επειδή είχα κάνει αυτό που ήθελαν. Σίγουρα από τα χαζοβιβλία τα είχαν μάθει όλα αυτά. Σαν όλα τα δίποδα κι αυτοί... Φέρνουν σπίτι ένα κουτάβι κι ένα βιβλίο με συμβουλές και πιστεύουν ότι έμαθαν όλα όσα τους χρειάζονται για τη φροντίδα του. Αμ δε.... Κανένας τετράποδος δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Αλλά τι περιμένεις; Οι δίποδοι δεν θέλουν να πιστέψουν πως κι ο καθένας απ΄αυτούς τους ίδιους είναι τελείως διαφορετικός, θα το καταλάβουν για μας;


Εγώ πάντως ήθελα πρώτα το μπισκότο, για να κάνω αυτό που θέλουν. Αλλιώς για ..«τιμωρία» τους, δεν έκανα κακά στη βόλτα, αλλά μόλις γυρίζαμε στον κήπο....Μόνο όταν πια βαρέθηκα τις φωνές τους και όχι επειδή τους «υπάκουα» όπως νόμιζαν, σταμάτησα να γεμίζω όλη την αυλή και πήγαινα στην ίδια πάντα γωνία. Αυτή που μου έδειχναν από τη πρώτη μέρα κι εγώ έκανα πως δεν καταλαβαίνω. Από τότε, μερικές μέρες, δεν με πήγαιναν καθόλου βόλτα. Δίποδοι... Στην αρχή όλο υποσχέσεις και γλύκες και μετά ξεχνούν όλα όσα αρέσουν στην «αγάπη τους». Όσα πόδια κι αν έχει η «αγάπη» τους, το ίδιο κάνουν....

Έτσι κι αυτή. Ξέχασε όλα τα χάδια και τις αγκαλιές, μπροστά στο σκαμμένο παρτέρι. Εκείνη τη νύχτα δεν νύσταζα καθόλου και τα γεράνια ήταν πολύ νόστιμα. Μόνο οι τριανταφυλλιές με είχαν κουράσει λίγο με τα αγκάθια τους.
Τo πρωί, το αφεντικό άνοιξε την πόρτα και τη φώναξε. Πήγε μέχρι το παρτέρι της κι όταν είδε ότι μέσα δεν είχε ούτε ένα λουλούδι, άρχισε να με κυνηγάει γύρω γύρω στην αυλή και να φωνάζει πως «αν με πιάσει, θα με σκοτώσει...». Σιγά μην την άφηνα να με πιάσει... Κι αφού ήθελες εμένα, ξέχνα τα λουλούδια. Δεν το έγραφαν αυτό τα χαζοβιβλία σου;


Το αφεντικό μου τα ΄σουρε σοβαρό και θυμωμένο και μπήκε στο αυτοκίνητο. Εκείνη με κοίταξε άγρια, έκλεισε τη πόρτα και με παράτησε μόνο μου στα σκαλιά. Για μερικά σκατολούλουδα, είχε γίνει κι αυτή ίδια με τη στρίγγλα. Κάθε πρωί, όταν έφευγε το αφεντικό μ΄ άφηνε να μπαίνω μέσα και να κάθομαι μαζί της. Σήμερα όχι. Ούτε μέσα.. ούτε βόλτα.. ούτε χάδια... Καλά το είχα καταλάβει. Αγαπούσε τα λουλούδια της πιο πολύ από μένα κι ας μην τα φώναζε «αγάπη της». Και τα βιβλία της αγαπούσε πολύ. Θα έβρισκα την ευκαιρία να τα φάω κι αυτά...

Κόντευε να βραδιάσει όταν βγήκε στην αυλή για να γεμίσει το πιάτο μου. Γύρισα τη μουσούδα μου από την άλλη κι έφυγα μακριά. Μμμμ... Μόνο εσύ νομίζεις ότι νευριάζεις; Και τι με πέρασες για να τα ξεχάσω όλα μ΄ένα πιάτο φαγητό; Δίποδο; Δεν είμαι σαν κι εσάς εγώ, είμαι περήφανος. Μπήκα στο σπίτι μόνο όταν γύρισε το αφεντικό κι αυτό για να μάθω τι είχε καταλάβει από τον πρώτο μας καυγά.


«...Κρατάει μούτρα επειδή τον μαλώσαμε. Είναι δυνατόν;... Ούτε φαγητό θέλει, ούτε νερό. Ούτε να τον πλησιάσω δεν μ΄ άφησε...». Το αφεντικό σήμερα έπαιρνε το μέρος μου, αλλά ούτε εκείνος είχε καταλάβει. «Τους αρέσει να σκάβουν το χώμα κι όσο για τα μούτρα τι να πω, μας προέκυψε με προσωπικότητα...». Τίποτα δεν είχαν καταλάβει. Δεν ήθελα να σκάψω. Να εξαφανίσω τα λουλούδια ήθελα. Δεν τα χώνευα γιατί κι εκείνα τα χάϊδευε και τους μιλούσε. Και δεν έκανα μούτρα χωρίς λόγο. Με είχε νευριάσει, που δεν παραδεχόταν ότι μετάνιωσε που με μάλωσε και πήγαινε να με καλοπιάσει με το φαγητό. Μα πιο πολύ, δεν ήθελα να τη κοιτάξω επειδή ήξερε πια ότι άλλαζαν τα μάτια μου και θα έβλεπε πως κι όταν ήμουν θυμωμένος, ήταν πολύ διαφορετικά, έλεγαν πολύ περισσότερα. Δεν ήθελα πια να της δείξω την αλήθεια. Αφού ήθελε να με «σκοτώσει», δεν της άξιζε να γίνει μαμά μου και να ξέρει όσα σκέφτομαι.

Ήθελα πολύ να τη κρατήσω μακριά, όμως κάτι παγωμένο που ήρθε να μείνει μαζί μας, δεν με άφησε. Όταν ήρθε αυτός ο «χειμώνας» που εγώ δεν τον έβλεπα πουθενά, έμενα πιο πολλές ώρες μέσα στο σπίτι κι εκτός από τη φλοκάτη στη βεράντα, είχα κι άλλο κρεβάτι, μπροστά από τη ζεστή τρύπα που τη φώναζαν «τζάκι».

Ήταν πολύ καλό το «τζάκι», κι ας μην έμοιαζε ούτε σ΄ εμένα, ούτε σ΄ αυτούς. Δεν το είχα δει ούτε μια φορά να πίνει νερό κι έτρωγε μόνο ξύλα. Ούτε πιάτο είχε. Του πετούσαν τα ξύλα, μέσα στο στόμα.

Κάθε φορά που ερχόταν να το ταϊσει, έσκυβε να με χαϊδέψει και να με ρωτήσει αν ήμουν «βολεμένος στη ζέστη..». Αν έκανες λιγότερη φασαρία και σταματούσες να μιλάς, θα ήμουν πιο πολύ απ΄ αυτό το.. «βολεμένος», που καλό μου ακούγεται να είναι. Και μήπως ξέρεις να μου πεις, γιατί αφού το τζάκι τρώει τόσο πολύ, δεν μεγαλώνει καθόλου;


Μια τέτοια χειμωνιάτικη μέρα, εκεί δίπλα στο τζάκι, παραλίγο να της τα μαρτυρήσω όλα. Έσκυψε να χαϊδέψει τ΄ αυτιά μου και μου έδωσε ένα φιλί στη μύτη..... Κανένας άλλος με δύο πόδια δεν με είχε φιλήσει στη μύτη. Ποτέ. Μόνο η παλιά μαμά μου. Μετά το φιλί, σηκώθηκε και άφησε μπροστά μου τα πιο ωραία μου παιχνίδια. Ένα παπούτσι του αφεντικού κι ένα δικό της. «Πάρε να παίξεις...». Κάθε φορά που πήγαινα να δαγκώσω τα παπούτσια τους φώναζαν αμέσως «μη», αλλά αυτά ήταν λέει «παλιά» και με άφηναν και να τα μυρίζω και να τα δαγκώνω. Το δικό της το κουβάλησα στο κρεβάτι μου στη βεράντα και του αφεντικού το άφησα μέσα. Μου άρεσε πολύ να παίζω με τα παπούτσια κι όταν κουράζομαι να χώνω μέσα τους τη μουσούδα μου και να κοιμάμαι ήσυχος. Πιο πολύ κι από τις μπάλες μου, μου άρεσαν τα παπούτσια. Εκείνες δεν είχαν τη δική τους μυρωδιά. Τι καλή που ήταν σήμερα. Και φιλί και παπούτσι...


Το φιλί και λίγο και τα παπούτσια, τα άλλαξαν όλα. Ήξερα πως έπρεπε να μείνω μακριά της, άγριος και θυμωμένος, όπως θα έκαναν οι «μεγαλόσωμοι» σύντροφοι του Αλκιβιάδη και του Μεγαλέξανδρου, αν κάποιος ήθελε να τους «σκοτώσει», αλλά δεν μπόρεσα. Ξάπλωσα στα πόδια της και περίμενα κι άλλο φιλί. Της φερόμουν σαν να ήταν μαμά μου, πριν ακόμα γίνει.

Την επόμενη κιόλας μέρα, μπήκε πρωί πρωί κι αυτή στο αυτοκίνητο με το αφεντικό κι έφυγε. Δίποδοι... Αμέσως μόλις τους δείξεις λίγη αδυναμία, μόλις σιγουρευτούν ότι θα σου λείψουν... σε παρατάνε.
Πρώτη φορά έμενα μόνος μου. Βαρετά που ήταν χωρίς εκείνη. Οι γείτονες ήρθαν πολλές φορές έξω από τα κάγκελα να με χαϊδέψουν, όμως κανένα χέρι δεν μύριζε σαν το δικό της. Ούτε σαν του αφεντικού. Άρχισα να κλαίω μήπως και γυρίσουν, σαν εκείνη τη πρώτη νύχτα στις εφημερίδες, πίσω από τη πολυθρόνα.


«Αγάπη μου.....». Κατέβηκα τρέχοντας τα σκαλιά, πήδηξα πάνω της και της έδωσα ένα σωρό φιλιά. Όχι για τη καινούργια μπάλα που μου είχε φέρει, μόνο επειδή είχε γυρίσει. Δεν ήθελα πια άλλες μπάλες. Μόνο φιλιά και που και που και κανένα παπούτσι....
Από εκείνη τη μέρα, κάθε φορά που με άφηναν μόνο μου, έκλαιγα. Εκείνοι δεν το ήξεραν, αλλά τους το μαρτύρησαν οι γείτονες. Αυτό κι αν δεν μ΄άρεσε στους δίποδους. Μιλούσαν συνέχεια κι έλεγαν τι κάνει ο ένας κι ο άλλος, χωρίς να τους ρωτήσει κανείς. Όταν της το είπαν, τα μάτια της έγιναν «περήφανα» σαν της παλιάς μαμάς μου, όταν κατάφερνε να διώχνει με τις φωνές της τους άγνωστους, που πλησίαζαν το σπίτι μας.

Φαίνεται πως οι δίποδοι, ούτε σ΄αυτό είναι σαν εμάς. Εκείνοι γίνονται περήφανοι όταν καταφέρνουν κάποιος να τους παρακαλάει για κάτι ασήμαντο.. Για κάτι που δεν τους κοστίζει τίποτα... Για ένα φιλί, για ένα παπούτσι........"

ΩΡΕ ΤΙ ΜΕ ΛΕΣ