Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

Ψήφο στην εξέλιξη!

Share
βρίου 4, 2009 από Elikas
_46476758_ardi-composite

Όχι, δεν είναι ακτινογραφία του εκλογικού σώματος

Βρέθηκε λέει στην Αιθιοπία ο σκελετός (ή κάτι παρόμοιο) από τον αρχαιότερο γνωστό συγγενή μας. Ένα δίποδο πιθηκοειδές, ύψους 1.20, βάρους 50 κιλών και ηλικίας 4.4 εκατομμυρίων ετών. Το οποίο περπατούσε λέει όρθιο αλλά δε μπορούσε να τρέξει και πολύ καλά γιατί είχε ένα μεγάλο δάχτυλο του ποδιού που ήταν σαν αντίχειρας και το βοηθούσε να πιάνεται καλύτερα απ’ τα κλαδιά των δέντρων. Για ουρά δεν διάβασα τίποτα…

Εντάξει, κάποιοι μπορεί βέβεια να απορρίπτουν όλες αυτές τις θεωρίες που στηρίζονται σε μακροχρόνια και επίπονη επιστημονική μελέτη, προκειμένου να υιοθετήσουν τις δοξασίες που διαδίδουν τύποι που πουλάνε λίμνες. Κάποιοι άλλοι πιθανόν να ισχυριστούν ότι αν ψάξει κανείς καλά στο πλούσιο ελληνικό υπέδαφος, θα ξεθάψει ένα ακόμα πιο αρχαίο πιθηκοειδές, περισσότερο άτριχο ίσως, πιο νταβραντισμένο και οπωσδήποτε χωρίς πόδια σαν της μαϊμούς και άλλες αηδίες. Και θα είναι και Ελληνόπουλο… Ελάχιστη σημασία έχει όμως η καταγωγή ενός σκελετού, ιδίως όταν μιλάμε για έναν πίθηκο που έζησε εκατομμύρια χρόνια πριν – χίλιες φορές περισότερα δηλαδή από τη συνολική ηλικία αυτού που με τόση έπαρση ονομάζουμε “ελληνικό πολιτισμό”.

Αυτός ο πίθηκος που δεν ήταν τελείως πίθηκος λοιπόν (αλλά ούτε ακριβώς και κάτι που να μπορεί να θεωρήσεις άνθρωπο), είχε την τύχη να εξελιχθεί. Σε ολοένα και πιο βελτιωμένες εκδοχές, μέχρι που έγινε Νεάντερταλ, Κρο-Μανιόν, Χόμο Έτσι και Χόμο Αλλιώς, ζωγράφισε σπηλιές, έφτιαξε ακόντια, έφτιαξε τσακμάκια, έγδαρε ό,τι βρήκε μπροστά του και άρχισε να μιλάει, να χτίζει και να γράφει.

Κάποια στιγμή έφτασε και να ψηφίζει.

Η ψήφος του πίθηκου που δεν ήταν πλέον πίθηκος δεν είχε να κάνει απλά με το ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός της αγέλης, ούτε με το τι είδους νόμους θα θεσπίσει και πόσα παραπάνω βελανίδια δικαιούται να φάει. Η ψήφος του πρώην πίθηκου και νυν ανθρώπου είχε να κάνει με την εξέλιξη έναντι της στασιμότητας.

Εδώ περιπλέκονται βέβαια τα πράγματα, γιατί σύμφωνα με όλα το πολιτικά κόμματα και σχήματα που διεκδικούν την ψήφο μας (ή ακόμα και την αποχή μας), το δικό τους μοντέλο είναι το μόνο καλό που θέλει να πάει τη χώρα μπροστά, και όλα τα υπόλοιπα θα μας κάνουν να γυρίσουμε σύντομα πίσω στα δέντρα.

Πέρα από τα λόγια υπάρχουν όμως και τα έργα, και έργα δεν είναι μόνο οι δρόμοι και τα σχολεία, έργα είναι και οι αγώνες, οι κινητοποιήσεις, οι διεκδικήσεις που έφεραν αποτέλεσμα και εκείνες που δεν είχαν τελικά τη δύναμη να τα καταφέρουν. Ίσως γιατί οι πίθηκοι που πίστεψαν ότι αξίζει ή μπορεί να γίνει κάτι ήταν λιγότεροι απ’ όσους χρειάζονταν. Ίσως γιατί οι αντίπαλοι πίθηκοι ήταν πιο μεγαλόσωμοι και κρατούσαν μαγκούρες, ή ακόμα και γιατί οι πίθηκοι που αγωνίζονταν για να εξελιχθούν σε κάτι καλύτερο δεν είχαν ιδέα τι ακριβώς θα έπρεπε να είναι αυτό. Και τρώγονταν μεταξύ τους μέχρι να το βρουν. Αλλά τουλάχιστον το έψαχναν…

Ψηφίστε εξέλιξη λοιπόν. Για ένα άλλο πολιτικό σύστημα, με άλλους συσχετισμούς, με άλλους μηχανισμούς και με άλλους στόχους. Ψηφίστε για μία κοινωνία ανθρώπων και όχι για άλλη μία επιδρομή πεινασμένων πιθήκων που φοράνε γραβάτες και ταγιεράκια.

Σκεφτείτε καλά πριν το ρίξετε, αλλά σκεφτείτε το ακόμα κι αν το ρίξατε ήδη ή έχετε αποφασίσει ότι δεν θα τους κάνετε τη χάρη να ρίξετε τίποτα (που τους την κάνετε, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Σκεφτείτε τι σόι εξέλιξη ευαγγελίζεται ο κάθε πίθηκος που σας ζητάει να τον ψηφίσετε για να κάνει εσάς και τα παιδιά σας κάποτε ανθρώπους. Μοιάζει με άνθρωπο ο ίδιος; Φέρεται σαν άνθρωπος; Αισθάνεται σαν άνθρωπος; Ή μήπως είναι απλά ένας απολιθωμένος σκελετός που μας θυμίζει την ταπεινή όσο και ντροπιαστική καταγωγή μας;

Αν μη τι άλλο, το χρωστάτε σ’ αυτόν τον πίθηκο που επί 4.4 εκατομμύρια χρόνια περίμενε υπομονετικά ότι τη μέρα που θα ξαναβγει στο φως θα έχει πια επικρατήσει η εξέλιξη.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΟΣ


The Remainder of Your Post Goes Here