Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

Σαμαράς, ο Σαρκοζί των Γαργαλιάνων

Share

Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων
Samuel Johnson -1775

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Οι Εβραίοι θεωρούσαν πως γλύτωναν από τις αμαρτίες τους φορτώνοντάς τες στον αποδιοπομπαίο τράγο που τον έστελναν στην έρημο. Mε την ίδια ευκολία στη χώρα μας το «Λάος» και οι συνοδοιπόροι του εκτονώνουν την οργή του όχλου πάνω στους μετανάστες. Θα ήταν άδικο να πούμε πως αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Στη Γαλλία συμβαίνουν χειρότερα κι αν η χώρα του Διαφωτισμού συμπεριφέρεται έτσι τότε η Ελλάδα δεν έχει το μέγεθος του ρατσισμού που της καταλογίζουμε.

SamSarko1Ένα νέο γαλλικό φιλμ το «Welcome», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Φιλίπ Λιορέ (Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής – Βραβείο Label των Europa Cinemas), ταρακούνησε τη γαλλική κοινωνία φέρνοντας στην επιφάνεια το δράμα που παίζεται με την εφαρμογή ενός κατάπτυστου νόμου που επιβάλλει βαριά πρόστιμα και φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια σε όσους Γάλλους βοηθούν παράνομους μετανάστες. Το 2008, 4.423 πολίτες που αψήφησαν τον Κρέοντα, βρέθηκαν κρατούμενοι με ανάλογες κατηγορίες. Ο Λιορέ με δηλώσεις του έκανε παραλληλισμούς με την εποχή της ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία, όταν και τότε ήταν παράνομο να προσφέρει κάποιος καταφύγιο σε διωκόμενες μειονότητες όπως οι Εβραίοι. O υπουργός μετανάστευση της κυβέρνησης Σαρκοζί δήλωσε ότι είναι απαράδεκτοι τέτοιοι συσχετισμοί.

Στο φιλμ ο 17χρονος Μπιλάλ έφυγε από το Ιράκ και μετά από πορεία 4.000 χιλιομέτρων βρίσκεται στο Καλαί. Στην προσπάθειά του να μπει λαθραία στη Βρετανία, όπου ονειρεύεται να βρει την καλή του που τον περιμένει και να γίνει ποδοσφαιριστής, οι αρχές τον εντοπίζουν και τον θέτουν σε επιτήρηση. Αποφασίζει να διασχίσει τη θάλασσα κολυμπώντας, με τη βοήθεια του Σιμόν, έναν πρώην πρωταθλητή κολύμβησης ο οποίος δουλεύει σαν προπονητής στο τοπικό κολυμβητήριο. Ο Σιμόν που περνά τη δική του περιπέτεια λόγω του πρόσφατου χωρισμού του με την ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναίκα του, συγκινείται από τον έρωτα του νεαρού και παρά τις απειλές της Αστυνομίας τον προπονεί για να διασχίσει το κανάλι όπου τελικά ο μικρός θα βρει τον θάνατο. Η μεγάλη απήχηση της ταινίας προκάλεσε ειδική προβολή της στη γαλλική Βουλή και η πλειοψηφία συναίνεσε να επανεξετάσει το συγκεκριμένο νόμο που έχει σηκώσει θύελλα διαμαρτυριών.

Δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για την κτηνώδη συμπεριφορά Σαρκοζί απέναντι στους λαθρομετανάστες. Όχι πως οι «σοσιαλιστές» είναι ιδιαίτερα καλύτεροι, αλλά διατηρούν κάποια ντροπή. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό από το προεκλογικό debate Σαρκοζί-Σεγκολέν: Γέρος μετανάστης συνελήφθη έξω από το σχολείο του εγγονού του, επειδή δεν είχε “χαρτιά”. Η Σεγκολέν στηλίτευσε τη σύλληψή του ως “αντίθετη με τις αξίες της Γαλλίας”. Στην ερώτηση του Σαρκοζί “αν θα πρέπει να συλλαμβάνονται οι λαθρομετανάστες ή όχι”, η σοσιαλίστρια υποψήφια απάντησε ότι είναι σκανδαλώδης η σύλληψη έξω από το σχολείο. “Αν δηλαδή, τον συλαμβάναμε ένα δρόμο πιο κάτω δεν θα σας ενοχλούσε;” επέμεινε ο Σαρκοζί, φέρνοντάς την σε αμηχανία.

Είναι φανερό πως η ευρωπαϊκή Δεξιά, με κύριους εκφραστές τους σαλτιμπάγκους Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι, δεν ντρέπεται να ποδοπατά άγραφους νόμους και πανανθρώπινες αξίες που κάθε τίμιος άνθρωπος σέβεται. Στη χώρα μας εκφραστής αυτού του χωρίς αξίες και ανθρωπισμό κόσμου είναι ο Μακεδονομάχος Σαμαράς, οπαδός του νόμου και της τάξης του χωροφύλακα. Ούτε θέλει ούτε μπορεί να το κρύψει, αφού το κοινό του δεν χαμπαριάζει από λεπτά αισθήματα: «Επικαλούμενος τη στάση του νυν Γάλλου προέδρου όταν εξεγέρθηκαν οι “άθλιοι του Παρισιού”, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι “ο Σαρκοζί δεν δίστασε, αποκατέστησε την τάξη, συσπείρωσε την παράταξη γύρω του και ύστερα συσπείρωσε όλη την κοινωνία».

SamSarko2 Ένας συνασπισμός δυο άσπονδων φίλων και συμφεροντολόγων, αγνωμόνων προς τον κοινό ευεργέτη τους τον Κ. Μητσοτάκη, η ευκαιριακή συμμαχία του χαμόγελου της Colgate του «κυρίου Τίποτα» (που την τελευταία στιγμή κάνει πάντα πίσω) και του Βαλκάνιου Εθνικιστή ο οποίος έχει αναδιπλωθεί σε σχέση με τις παλιές εξάρσεις του, απειλεί να είναι η διάδοχη κατάσταση της πενταετίας (;) της χαρούμενης παρέας του Γ.Α.Μα.Π. (αναβάθμιση του ατελούς όρου ΓΑΠ). Πολιτικός χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, χωρίς μια συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων κοινωνικών πληγών, ο απόγονος της Πηνελόπης Δέλτα (Χα χα χα) εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του νεφελώματος που λέγεται κοινωνικός φιλελευθερισμός γύρω από το οποίο ονειρεύεται να συσπειρώσει τους μικροαστούς που θέλουν να φοράνε γραβάτα. Τι ακριβώς εκφράζει αυτό το λεκτικό εφεύρημα κανένα στόμα δεν το ΄βρε και δεν το’πε ακόμα. Η ιδεοληψία για μια περικυκλωμένη Ελλάδα που απειλείται από Τουρκαλβανούς, Σκοπιανούς, και δυτικούς συνωμότες, οδηγεί ασφαλώς σε αύξηση των υπερεξοπλισμών και σε παραπέρα βάλτωμα της Οικονομίας. Η αδιαφανής διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του Υπ.Εξ. από τον κ.Σαμαρά δεν αποτελεί εγγύηση χρηστής διοίκησης. Οι διασυνδέσεις του με την αμαρτωλή Εκκλησία δεν προοιωνίζονται ρηξικέλευθες κοινωνικές τομές που η χώρα τις έχει επιτακτική ανάγκη. Η απουσία του κ.Σαμαρά από κάθε μέτωπο κοινωνικών διεκδικήσεων είναι εκκωφαντική. Η ανυπαρξία έστω και μιας ρηξικέλευθης πρότασης είναι προκλητική. Το φαύλο παρελθόν της περιφρόνησης της θρακικής μειονότητας είναι δυσοίωνο για το μέλλον. Ο αχταρμάς του εντυπωσιασμού με την εκούσια ή ακούσια επιστράτευση στην μακαρίτισσα «Πολάν» ετερόκλητων πολιτικών υλικών, του ετοιμοθάνατου Οδυσσέα Ελύτη, της τραγικής Σωτηρίας Μπέλλου, του αλλαξοπίστη Ανδρέα Λεντάκη, είναι δείγμα τυχοδιωκτισμού.

Το παλιομοδίτικο πνευματικό τέκνο του μακαρίτη του Αβέρωφ με το επαρχιώτικο συντηρητικό κουστουμάκι του πλασάρει φτηνιάρικο πατριωτιλίκι, κουτσαβάκικο τσαμπουκά σε γραφικούς γείτονες, μεγαλόστομες αοριστολογίες, συγκαλυμμένη νεοφιλελεύθερη πολιτική, επίδειξη υποκριτικής θρησκευτικότητας, μικροαστικές παρλαπίπες, πολιτικό λόγο γυμνασιάρχη του Μελιγαλά και μαθητικών εκθέσεων, συντηρητική περιχαράκωση. Παρελάσεις, παράτες, δοξολογίες, τυμπανοκρουσίες και απορρόφηση του «Λάος», αυτή είναι η συνταγή Σαμαρά για τη σωτηρία της χώρας. Δεν μας πέφτει λόγος στον καυγά της νεοδημοκρατικής διαδοχής και σίγουρα η κα Μπακογιάνννη δεν μπορεί να αποτελέσει την ελπίδα μιας καλύτερης Ελλάδας. Μπορεί απλά να εγγυηθεί μια πιο λογική ΝΔ εάν και όσο αυτό σημαίνει κάτι.
.
.

Υ.Γ.
1. Ο όρος Γ.Α.Μα.Π. εκλάπη από το
http://theamapati.wordpress.com/2009/10/08/gamap-2/
και το πατριωτικόν ενσταντανέ από το
http://athemita.wordpress.com/

2. Η επικήρυξη των «φονιάδων» της Κούνεβα πιστώνεται στο ΠΑΣΟΚ. Μπράβο!

Ροΐδη Εμμονές