Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

Το Πάρτυ με την Καταστολή του Ελληνικού Διαδικτύου Άρχισε

Share
internet freedom
Όταν ο Σανιδάς είχε βγάλει τη διάσημη πλέον γνωμοδότησή του ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ότι το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας (βλ. ip addresses), πολλοί είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Με την επικύρωση της γνωμοδότησης Σανιδά από τον νέο ΕισΑΠ κ. Τέντε, είχα επίσης πει ότι το πάρτυ καταστολής της ελεύθερης έκφρασης στο Ελληνικό διαδίκτυο μόλις αρχίζει. Ότι δηλαδή πλέον οποιοδήποτε αστυνομικό όργανο της χώρας με μία απλή επιστολή του και επισυναπτόμενες τις δύο αυτές γνωμοδοτήσεις θα μπορεί να ζητά προσωπικά δεδομένα ανθρώπων από οποιονδήποτε τηλεπικοινωνιακό πάροχο ή διαχειριστή ιστοτόπου και να απειλεί ότι, αν δεν του δοθούν, θα τους κλείσει μέσα με αυτόφωρες διαδικασίες. Η κατάφωρη βέβαια παραβίαση του δικαίου του απορρήτου που θα σημαίνουν οι ενέργειες αυτές ίσως κριθεί θετικά από τα δικαστήρια μετά από χρόνια, μέχρι τότε όμως θα μας έχουν προκαταλάβει οι καταστάσεις.
Σήμερα αρχίσανε από το radiobubble. Φυσικά είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου οι απαράδεκτες μηχανοραφίες της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος σε βάρος της κοινωνίας και του νόμου να λήξουν για καλά. Αναδημοσιεύω :

Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με έγγραφό της, μου ζητάει, ως διαχειριστή του ιστοτόπου radiobubble.gr, και μετά από σχετική εισαγγελική παραγγελία, να της γνωστοποιήσω “τα στοιχεία (ip address) του κατόχου του προφίλ Panos_Michail κατά τις ημερομηνίες 1 Νοεμβρίου και 9 Νοεμβρίου”.
—>
1) Το radiobubble δε διατηρεί τις IP του χρηστών του. Οι IP θα μπορούσαν πιθανά να ανασυρθούν μέσω των log files του server μας, όμως
2) Θεωρούμε εκτός των ορίων της δεοντολογίας μας, του νόμου και του Συντάγματος της Ελλάδας, την παροχή προσωπικών στοιχείων των χρηστών μας.
3 ) Ο χρήστης με user name Panos_Michail… είναι ο Πάνος Μιχαήλ.
Ποτέ δεν το κρύψαμε, και ποτέ δεν το έκρυψε.
Το ζωντανό πρόγραμμα, αυτό που εκπέμπεται από το στούντιο μας, αποτελείται εξ ολοκλήρου από ανθρώπους επώνυμους που με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, του συγγραφέα, του σκηνοθέτη, του ποιητή, του λάτρη της μουσικής, του blogger, του ενεργού πολίτη εν γένει, δημιουργούν και εκπέμπουν ραδιοφωνικές εκπομπές.
Εκπομπές (επιτρέψτε μας) υψηλού επιπέδου, που τιμούν και το radiobubble και εν γένει τις έννοιες “δημόσιος λόγος”, “δημοσιογραφία”, “τέχνη”, “ραδιόφωνο” και “νέα μέσα”.
Ακόμη και οι bloggers που εκπέμπουν τις εκπομπές τους μέσω του radiobubble χρησιμοποιώντας μόνο το διαδικτυακό τους ψευδώνυμο, είναι πρόσωπα ιδιαιτέρως γνωστά στη διαδικτυακή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία…
Όσα βγαίνουν στον αέρα από τα μικρόφωνά μας, ακολουθούν πιστά όχι μόνο τους νόμους, αλλά και -με δική μας πρωτοβουλία- τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, της οποίας άλλωστε αρκετά μέλη της κοινότητάς μας είναι μέλη.
Εγώ προσωπικά, ως διαχειριστής του ιστοτόπου, αναλαμβάνω με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση την ευθύνη όσων εκπέμπονται από το ζωντανό μας πρόγραμμα.
Επίσης, μαζί με τον Πάνο, θα γνωστοποιήσουμε και τυπικά στις αρχές… τα ήδη γνωστά σε όλους στοιχεία του.
Και θα περιμένουμε τις εξελίξεις, ώστε να απαντήσουμε αναλόγως.
Μέχρι τότε, καλούμε κάθε νοήμονα ενεργό πολίτη αυτής της χώρας και ιδιαίτερα τη διαδικτυακή κοινότητα να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί για το θέμα.
Σας προτείνουμε, καταρχάς, να ακούσετε την εκπομπή του Πάνου της 1/11/2009 την οποία θα βρείτε εδώ, καθώς και την εκπομπή της 9/11/2009 που θα βρείτε εδώ ώστε να αποκτήσετε προσωπική άποψη για το περί τίνος πρόκειται.
Μόνο να εικάσω θα μπορούσα αυτή τη στιγμή ποιός ή ποιοί, λανθασμένα θα μπορούσαν να θεωρήσουν εαυτόν θιγόμενο…
Eάν σήμερα ξεκινάει μια νέα εποχή για το ελληνικό διαδίκτυο και για αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως δημόσιο λόγο, είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε παρέα το επόμενο διάστημα.
Το σίγουρο είναι, ότι όποια κι αν είναι αυτή η “νέα εποχή”, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να φέρει ως συστατικά στοιχεία της, όλα εκείνα για τα οποία επί χρόνια δουλεύουμε σκληρά και έχουν να κάνουν με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.
Όλα αυτά που μας έφεραν κοντά με χιλιάδες ανθρώπους και έκαναν κάτι παραπάνω από ευανάγνωστο το ποιός είναι ο λόγος ύπαρξης και η προσφορά του διαδικτύου και των νέων μέσων.
Τα οποία νέα μέσα, όσο περνάει από το χέρι μας, δε θα γίνουν παλιά.
Με την ελπίδα να κερδίσει η λογική…
Για την ανοικτή ραδιοφωνική κοινότητα radiobubble.gr
Αποστόλης Καπαρουδάκης
με user name Αποστόλης Καπαρουδάκης
και επίσης διαδικτυακό όνομα Eυριπίδης Αγγελόπουλος
(ως τραγική ειρωνία σήμερα…) 17 Νοεμβρίου του 2009
* Όλες οι εκπομπές του Πάνου Μιχαήλ βρίσκονται εδώ. Και το blog του εδώ http://greek-lolita.blogspot.com/
*Για το νομικό μέρος της υπόθεσης θα μιλήσουν πιο ειδικοί από εμένα. Αναμένουμε το άρθρο του elawyer Βασίλη Σωτηρόπουλου ο οποίος έχουμε τη χαρά να χειρίζεται νομικά την υπόθεση. Να επισημάνω μόνο την ανάγκη να υπάρξει σύντομα ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο σε σχέση με το ποια είναι στο διαδίκτυο προσωπικά δεδομένα και ποια όχι, ώστε να ξέρουμε κι εμείς πως θα πορευτούμε. Τις θέσεις μας επ’ αυτού, τις ακούτε έτσι κι αλλιώς στις εκπομπές μας εδώ και πολύ καιρό.
*Εάν υπάρξουν εξελίξεις θα πραγματοποιήσουμε άμεσα έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές και νέες δημοσιεύσεις, μείνετε συντονισμένοι στο liveradio και στην ιστοσελίδα…
* H εικόνα του post είναι του Πάνου Μιχαήλ.
* Για το twitter προτείνουμε ως tag το #spfr (εννοώντας speech freedom)
inlovewithlife