Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

Ευημερίες κι ελευθερίες......

Share

 Αφιερωμένο στο "Μαμουφάκι"


".......Πόσο δυνατός ήμουν, πρώτες  το κατάλαβαν ξανά οι πανέξυπνες «εξετάσεις».  Είχα νικήσει το κακό κουνούπι  και δεν θα «πέθαινα». Το σπίτι μας δεν θα έμενε χωρίς φύλακα κι ούτε εκείνη, ούτε το αφεντικό, ούτε το μωρό μας θα  πείραζε ποτέ ο λύκος. 
«Πέρασε.. Όλα καλά.. Μια εξέταση αίματος κάθε χειμώνα, είναι η καλύτερη λύση. Δείχνει το πρόβλημα   νωρίς και τώρα πια η θεραπεία δεν είναι τόσο δύσκολη, όσο παλιότερα… » Σαν τα βιβλία τους μιλούσε σήμερα κι ο γιατρός.  Κι άλλες  συμβουλές για τετράποδους. Ναι, μια εξέταση βοηθάει. Κι ο γιατρός, βοηθάει πολύ. Όμως  με «φιλί» και «αλμυρό νερό», όλες οι αρρώστιες περνούν πιο γρήγορα. Όσα πόδια και να ΄χεις… 
Ο γιατρός μ΄αγκάλιαζε και με χάϊδευε κι εκείνοι  γελούσαν πολύ, όπως την πρώτη νύχτα στο χαρτόκουτο, σαν τη μέρα που είχε έρθει σπίτι το  μωρό. μας Δεν ήταν καθόλου λυπημένοι πια. Επειδή δεν είχα πάθει το «πέθανε».  Πρέπει να ήταν πολύ σπουδαίο για τους δίποδους να μη «πεθαίνει» κάτι. Κάτι δικό τους, γιατί δεν  ήταν λυπημένοι για όλους αυτούς που  «πέθαιναν» στη τηλεόραση. Ούτε για τα αδέσποτα που το κουτί έλεγε πως  «πεθαίνουν»  κάθε μέρα στους δρόμους.   Αλλά μέσα στο σπίτι τους οι δίποδοι,  δεν  θέλουν  τίποτα να «πεθαίνει»… 
Έτσι κι αλλιώς, τους περισσότερους, μάλλον τίποτα απ΄όσα συμβαίνουν έξω από το σπίτι τους, δεν τους νοιάζει αληθινά.    Το πολύ πολύ, να νοιαστούν και για όσα  γίνονται στη γειτονιά. 
Όπως τη μέρα που έτρεξαν όλοι στο σπίτι του μικρού κανίς, γιατί είχε «πεθάνει» το αφεντικό του. Δεν είχα σταματήσει ποτέ στη πόρτα του, για να μη φοβηθεί και πάντα περνούσα από μπροστά του σαν να μην υπήρχε. Δεν μου άρεσε να γαβγίζω και να τσακώνομαι με μικρότερους. Δεν ήταν «δίκαιο», έλεγε η παλιά μαμά μου. 
Δεν ήξερα αν το αφεντικό του το είχε πάθει από το κουνούπι ή τον καρκίνο του Ρεξ, πάντως «πέθανε». Άκουγα το κανίς να κλαίει τις νύχτες και είχα πάλι μπερδευτεί. Μπορούσαν να πεθάνουν τα αφεντικά πριν από μας; Και οι μαμάδες; Αυτό ήταν «δίκαιο»; Να μην τους ακούει και να μη τους βλέπει κανένας μας;  Και ποιον θα προσέχαμε εμείς; 
Μπορούσε επιτέλους κάποιος να μου μάθει  τι αληθινά γινόταν σ΄ αυτόν το σκατόκοσμο, για να σταματήσω να μπερδεύομαι και να μείνω ήσυχος με το λύκο μου; 
Τυχερή που ήταν η γιαγιά η Τσομπάνα στο βουνό, χωρίς να τη νοιάζει  ποιος θα πάθει πρώτος το «πέθανε».  Το αφεντικό, ο λύκος ή εκείνη. Το μόνο που είχε να προσέχει, να μη το πάθουν τα πρόβατα. Το πιο εύκολο. 
Πόσα πρόβατα άραγε να  φύλαγε; Όσα και να ήταν, λιγότερους μπελάδες θα είχε απ΄ ότι εγώ με τα δίποδα. Θα είχε κι αυτή τα βάσανά της, γιατί και τα πρόβατα θέλουν να πηγαίνουν μια εδώ μια εκεί, αλλά τουλάχιστον εκείνη για να πάει κάπου, δεν έπρεπε να στριμώχνεται στο αυτοκίνητο σαν εμένα. 

Το μωρό δεν με άφηνε να ξαπλώσω και είχε απλωθεί και στη θέση  που δεν άρεσε στον ήλιο να κάθεται.  Εγώ στριμωγμένος πάνω στον ήλιο και το μωρό μόνο του.  Και να ήταν μόνο αυτό; Επειδή είχαμε πάρει μαζί μας τον ήλιο, δεν χωρούσε και το πιάτο μου και το αφήσαμε στην αυλή.  Είχαμε παρατήσει  το σπίτι  και τα πιάτα μας και γυρίζαμε σαν τα αδέσποτα για να πάμε στη «θάλασσα». Ούτε τη κατσαρόλα είχαμε πάρει μαζί μας. Τίποτα δεν θα τρώγαμε; 
Κάθε τόσο, το μωρό έκανε εμετό κι έπρεπε να σταματήσουμε. Να δεις που είχε βγει τη νύχτα, χωρίς να το δω  κι είχε φάει τα γεράνια. Αλλιώς, γιατί να κάνει εμετό; Και πόσο μακριά ήταν πια αυτή η θάλασσα; Τουλάχιστον να μύριζε ωραία, γιατί πολύ θα νευρίαζα. Ζεσταινόμουν πολύ και πεινούσα. Μόνο δέντρα έβλεπα και τώρα ο ήλιος δεν καθόταν συνέχεια πάνω μου. Μερικές φορές έπεφτε πάνω στο μωρό  κι αυτό πάνω σε μένα.  
Το αυτοκίνητο σταμάτησε, κοντά σ΄ ένα κουτί με σκουπίδια. Καλά το είχα υποψιαστεί. Πιάτο δεν είχαμε, κατσαρόλα δεν είχαμε, σκουπίδια θα τρώγαμε, σαν τα αδέσποτα.   
Το μωρό φώναξε, «μπε, μπε…» και το  αφεντικό, μου έδειχνε κάτι που το κεφάλι του μωρού μου έκρυβε. «Κοίτα Σωκράτη, πρόβατα…». Κόλλησα τη μύτη μου στο παράθυρο.  Κάθονταν ξαπλωμένα στο δρόμο. Να ήταν κάπου κοντά η γιαγιά η Τσομπάνα;…Βγήκαν έξω μαζί με το μωρό για να του δείξουν το κοπάδι κι εκείνο χαιρόταν και ήθελε να τ΄ ακουμπήσει. Και εγώ ήθελα να τα μυρίσω, αλλά ήμουν κλεισμένος στο αυτοκίνητο. 
Τουλάχιστον είχαν φύγει το μωρό κι ο ήλιος και τώρα μπορούσα να απλωθώ. Δίπλα στο δικό μας  κι άλλα  αυτοκίνητα κι ένα σωρό δίποδοι. Κάθονταν όλοι κάτω από τα δέντρα, σ΄ ένα σπίτι που ήταν σαν πολλές  πολλές κουζίνες μαζί.  Πολλά τραπέζια, πολλές καρέκλες, πιάτα και μύριζε κρέας. Θα έτρωγαν χωρίς εμένα. Δεν μ΄ ένοιαζε πια που θα έμενα νηστικός, μόνο να μυρίσω τα πρόβατα ήθελα. Πάνω που είχα αρχίσει να σκάω, εκείνη γύρισε και μου άνοιξε την πόρτα.  «Θέλεις να πας βόλτα..»; Αφού δεν έχουμε μαζί μας το λουρί, πώς να πάω βόλτα;  Πάλι κοίταζε περίεργα τα μάτια μου. «Πήγαινε, εδώ θα είμαστε..». Πουθενά δεν είχα πάει μόνος μου, χωρίς το λουρί. Εκτός από τότε, με τα βεγγαλικά.  «Βόλτα Σωκράτη,  βόλτα…». Πήδηξα έξω από το αυτοκίνητο, πριν προλάβει να το μετανοιώσει. Φαίνεται ήμουν πια τόσο μεγάλος, που  μπορούσα να πηγαίνω βόλτα και μόνος μου. 
Τα πρόβατα είχαν φύγει απ΄  το δρόμο κι έτρωγαν μια πρασινάδα σαν αυτές στην αυλή που μου άρεσε κι εμένα να μασάω, όταν πονούσε το στομάχι μου από το πολύ φαγητό. Μερικά από τα πιο μικρά δεν μπορούσαν να σταθούν ακόμα στα πόδια τους,  σαν το μωρό μας παλιά. Δεν με φοβήθηκαν και μ΄ άφησαν να τα μυρίσω. Τότε την είδα. Ξαπλωμένη λίγο πιο ψηλά, για να μπορεί να τα βλέπει όλα. Όπως έκανα εγώ στο τελευταίο σκαλί της σκάλας.  Γυρνούσε το κεφάλι της γύρω γύρω κι έψαχνε για τον λύκο. Φαίνεται πως σ΄αυτή τη γειτονιά,  οι λύκοι δεν έρχονταν μόνο νύχτα.  Και πότε κοιμόταν; 
Με κοίταξε και κούνησε την ουρά της. Στην αρχή αργά, μετά πιο γρήγορα. Πήγα λίγο πιο κοντά της  Σηκώθηκε κι έκανε ένα μικρό βήμα πίσω. Είχε καφέ γούνα σαν της ‘Ηρας, μαύρα αυτιά, καφέ και άσπρα πόδια κι  η ουρά της  ήταν πιο μικρή  από τη δική μου και βρώμικη.  Δεν ήταν η γιαγιά η Τσομπάνα, ήμουν σίγουρος. Της έμοιαζε πολύ, αλλά δεν ήταν.  
Μερικά από τα πρόβατα  προχωρούσαν πιο γρήγορα και σηκώθηκε γρήγορα για να τρέξει πίσω τους. Σταμάτησε να πιει νερό από μια λακκούβα κι έχωσα κι εγώ τη μύτη μου στη τρύπα. Σαν το νερό στο δέντρο που μου άρεσε να κάνω μπάνιο. Τα πρόβατα σταμάτησαν  σε μια άλλη  πρασινάδα και εκείνη ξάπλωσε  πάλι  δίπλα τους. Η γούνα της ήταν ανακατεμένη και λερωμένη και ήθελε βούρτσισμα. Στο λαιμό της δε φορούσε λουρί. Τυχερή... Το ένα της πόδι ήταν πληγωμένο από τον ποδαρόδρομο. Τα πρόβατα δεν κουράζονταν ποτέ να περπατάνε; Έτσι να ζούσε  κι η Τσομπάνα; Ήταν ευτυχισμένη με τα πρόβατα; Μου κούνησε τ΄ αυτιά της προς τα πίσω. Δεν ήξερε. Ούτε κι εκείνη ήταν σίγουρη, σαν κι εμένα. 
Το αφεντικό της σηκώθηκε από τις πολλές κουζίνες και ήρθε κοντά μας. Κρατούσε ένα μεγάλο σκουπόξυλο κι έδιωχνε μ΄ αυτό τα πρόβατα από το δρόμο. Της πέταξε  το κόκαλο που κρατούσε. Εμένα θα θυμόταν άραγε το αφεντικό να μου φέρει;  Έτρεξε να το πιάσει και το κατάπιε σχεδόν χωρίς να το μασήσει. Της έριξε ακόμα ένα. «Αν θέλεις παρέα, πρέπει να το μοιραστείτε. Δεν ξέρω αν θα βρούμε τίποτα άλλο για σήμερα…». Ακούμπησε με το σκουπόξυλο  την ουρά μου κι έτρεξα  μακριά.  Δεν μου άρεσε και πολύ το αφεντικό της. Μπορεί για το σκουπόξυλο, μπορεί επειδή δεν θα της έδινε άλλο φαγητό, αλλά πιο πολύ γιατί δεν τη χάιδευε. Εκείνη να είχε άραγε μαμά με δύο πόδια; Κι αν είχε, της έδινε φιλί; Ξανακούνησε τ΄ αυτιά της. Δεν ήξερε ότι υπάρχουν μαμάδες με δύο πόδια, μόνο αφεντικά. Ούτε κι ότι έδιναν φιλί. 
«Σωκράτη, Σωκράτη….». Αυτή είχε φάει τα κόκαλα, εκείνοι το κρέας, μόνο εγώ είχα μείνει νηστικός, αλλά δεν ήταν γι΄ αυτό που δεν κουνούσα την ουρά μου. Μπορεί και η Τσομπάνα να ζούσε χωρίς φιλί; Όμως εκείνες πήγαιναν βόλτες χωρίς λουρί κι όποτε ήθελαν. Κι έκαναν και σπουδαία δουλειά. Φυλούσαν τα πρόβατα από τον λύκο. Όχι σαν εμένα, που όλο τον περίμενα και ποτέ δεν ερχόταν. Κι έτρωγαν μόνο κόκαλα και έπιναν λασπωμένο νερό. Μπορούσα να ζήσω κι εγώ μόνο με κόκαλα και χωρίς φρέσκο νερό.  «Σωκράτη… έλα, φεύγουμε…». Και δεν τις βούρτσιζαν. Δεν με πείραζε. Το ίδιος όμορφος θα ήμουν και με ανακατεμένη γούνα.  Ούτε τις χάϊδευε μάλλον κανένας.  Αυτό δεν μου άρεσε καθόλου,  αλλά τρελλαινόμουν για βόλτα κάθε μέρα όλη μέρα κι ας κουράζονταν τα πόδια μου να κυνηγάω τα πρόβατα.  Και δεν ήξεραν τι είναι μαμά με δύο πόδια, φιλί, καληνύχτα… «Αγάπη μου… φεύγουμε…». Άρχισα να τρέχω μέχρι που έπεσα λαχανιασμένος πάνω της. Πάλι μ΄ έσφιγγε, σαν να ήταν να φύγει. Όπως τότε με το κακό κουνούπι.  «Το ήξερα, το ήξερα πως θα γυρίσεις…». 
Και το αφεντικό μάλλον το ήξερε, μπορεί και το μωρό, γι΄ αυτό να ήταν τόσο χαρούμενοι μέχρι να φτάσουμε στη θάλασσα. Κόκαλο δεν μου είχαν φέρει, αλλά και το μωρό γκρίνιαζε και πεινούσε πιο πολύ κι από μένα. Δεν είχαν φάει, του έλεγε εκείνη, γιατί «όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα πρέπει το στομάχι μας να είναι άδειο». Άκου παραξενιές. Τι την ένοιαζε τώρα τη θάλασσα πότε θα φάμε εμείς; Δύο πόδια θα είχε μάλλον κι αυτή, αλλιώς γιατί να ασχολείται συνέχεια με το τι θα κάνουν και τι δεν θα κάνουν οι  άλλοι;…. 
Όπου κι αν πηγαίναμε σήμερα δεν ήταν σαν ένα, αλλά σαν πολλά. Κάτω από τα δέντρα πολλές κουζίνες και στη θάλασσα ένα σωρό πιάτα γεμάτα νερό. Αλμυρό νερό, σαν  εκείνο που έτρεχε μερικές φορές  από τα μάτια της. Όσο πιο πολύ έπινα από το νερό της θάλασσας, τόσο περισσότερο διψούσα. Εκείνοι δεν έπιναν καθόλου νερό και έλεγαν ότι είχαν έρθει για  «μπάνιο».  Μπάνιο χωρίς λάστιχο;  Το μωρό μας  ούτε το νερό έπινε, ούτε μπάνιο έκανε. Εκείνο στη θάλασσα έκανε μόνο βόλτα, πάνω σε μια μεγάλη μπάλα. Καθόταν πάνω στη μπάλα,  πήγαινε μια από δω μια από εκεί και  χτυπούσε το νερό με τα χέρια του. Τυχερή ήταν η θάλασσα που δεν είχε αυτιά…. 
Το βράδυ που γυρίζαμε σπίτι μας, σταματήσαμε ξανά στις πολλές κουζίνες. Μόνο δίποδοι. Ούτε πρόβατα, ούτε η Τσομπάνα, ούτε κι εκείνη που της έμοιαζε. Μύρισα ξανά τα δέντρα, το δρόμο και τα αυτοκίνητα και κάθισα ήσυχος δίπλα στο αφεντικό να φάω επιτέλους το κοκαλάκι μου.  Ευτυχώς που η κυρία «θάλασσα» μας άφηνε τώρα να γεμίσουμε το στομάχι μας.   

«Πίστευες πως μπορεί και να μη γύριζε..»; «Δεν ήμουν και σίγουρη. Δεν είχε  μείνει ποτέ ελεύθερος …». «Ελεύθερος», ήταν  μάλλον η βόλτα χωρίς λουρί. Και γιατί το «ελεύθερος», δεν είναι ίδιο με το «αδέσποτος»; Δεν ήξερα. Μόνο που έμοιαζαν είχα καταλάβει. Ελεύθερος και αδέσποτος σήμαιναν όχι αγκαλιά, όχι φιλί κι όλη μέρα βόλτα. Και ποιο να ήταν το καλύτερο; Ούτε αυτό το ήξερα. Σ΄ αυτό, μοιάζουμε  λιγάκι με τους δίποδους.  Από κάτι περίεργα που έλεγαν  μερικές φορές, είχα καταλάβει  ότι κι εκείνοι, δεν ξέρουν πάντα τι είναι καλύτερο. Ελεύθερος και χωρίς φιλί, ή αγκαλιές και λουρί…; 
Τον ήλιο ευτυχώς δεν τον πήραμε ξανά μαζί μας, και τώρα μπορούσα καλύτερα να τεντωθώ και να κοιτάζω τα δέντρα έξω από το παράθυρο. Όταν κουράστηκα ξάπλωσα δίπλα στο μωρό που είχε κι εκείνο κοιμηθεί κι ονειρεύτηκα ότι έτρεχα μόνος μου στο βουνό. «Ελεύθερος»…. Πήγαμε κι άλλες φορές  στη θάλασσα. Περάσαμε από πολλά βουνά, αλλά ποτέ δεν ξαναείδα τα πρόβατα. Μόνο το όνειρο ότι ήμουν κι εγώ εκεί στο βουνό, είδα πολλές φορές και κάθε φορά με ξυπνούσαν τα γέλια τους. «Πάλι βλέπει πως τρέχει… κοίτα τα πόδια του….». Αυτό το θυμόμουν κι εγώ. Πάντα σ΄ αυτό το όνειρο, έτρεχα. Αλλά όταν τέλειωνε, δεν θυμόμουν γιατί. Για να μη μου φύγουν μακριά τα πρόβατα, για να πιάσω το κόκαλο,  να τρομάξω τον λύκο ή να γλιτώσω το σκουπόξυλο; Δεν θυμόμουν. «Τι είναι Σωκράτη μου; Μη φοβάσαι, όνειρο ήταν…». 
Όσο καλά κι αν με ήξερε, αυτό ακόμη δεν μπορούσε να το καταλάβει. Όποτε ήμουν μπερδεμένος, νόμιζε πως φοβάμαι. Ο εγγονός μιας Τσομπάνας, δεν φοβάται ποτέ. Μόνο μπερδεύεται συνέχεια και φταίτε εσείς. Λιγάκι έφταιγε και η πρώτη μου μαμά. «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να μας καταλάβουν ποτέ….». Και τότε πως θα τους καταλάβουμε εμείς; Κι αν δεν τους καταλάβουμε, πως θα ξέρουμε αν είμαστε ευτυχισμένοι μαζί τους; 
Τις νύχτες ρωτούσα τη Κοντέσα, αλλά εκείνη την ένοιαζε μόνο να κοιμάται πάνω στη γούνα μου, σίγουρη πως ήταν ευτυχισμένη επειδή είχε φαγητό και ζεστασιά.  Γιατί να μην είμαι κι εγώ έτσι; Μάλλον γιατί δεν ήμουν γατί. Γιατί εγώ ήμουν ο «πιο πιστός σύντροφος» ενώ τα γατιά, έλεγε η μαμά της Κοντέσας,  δεν είναι σαν εμάς. Φεύγουν  πολλές φορές αν σε άλλο σπίτι βρουν  πιο νόστιμο φαγητό, ξαναγυρίζουν,  ξαναφεύγουν… Γιατί είναι... «ανεξάρτητα». Αυτό  που δεν ήμουν εγώ. Δεν ήμουν «ανεξάρτητος», αλλά ούτε κι αδέσποτος. Ούτε «ελεύθερος» ήμουν, αφού παντού πήγαινα με λουρί και δεν ήξερα κι αν ήμουν ευτυχισμένος. Ωραία τα είχα καταφέρει… 
Δεν ήθελα να είμαι αδέσποτος  και να μην έχω σπίτι  να φυλάω από το λύκο. Ούτε κι αυτό το «ανεξάρτητος» ήθελα να είμαι σαν την Κοντέσα και να έχω κάθε λίγο και λιγάκι άλλα αφεντικά και μαμάδες και να μαθαίνω από την αρχή τι τους αρέσει και τι όχι. 
Ένα βράδυ που έβλεπαν πάλι ταινία, άκουσα το αφεντικό να λέει κάτι που με βοήθησε πολύ. «Τελικά ελεύθερος, είναι μόνο όποιος μπορεί να σκέφτεται ελεύθερα…» της έλεγε.  Είχα κοιμηθεί και δεν είχα δει καθόλου απ΄αυτή  τη ταινία, αλλά αν είχε αλήθεια πει το κουτί αυτό που έλεγε το αφεντικό, ήμουν κι εγώ ελεύθερος….  Είχα λουρί, αλλά ήμουν ελεύθερος… Ότι ήθελα σκεφτόμουν και δεν το ήξερε και κανένας.  Τώρα καταλάβαινα.... Γι΄ αυτό, η παλιά μαμά μου δεν  ήθελε κανένας δίποδος να ξέρει όσα  σκέφτομαι. Για να μη σταματήσω ποτέ, μα ποτέ, να είμαι ελεύθερος…......"

ΩΡΕ ΤΙ ΜΕ ΛΕΣ,