Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

Εργολάβοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

Share
lefkimmi
“Μετά τη «γαλάζια» βία είναι έτοιμοι να δεχτούν και την «πράσινη», δηλώνουν ευθαρσώς οι εκπρόσωποι των επιτροπών αγώνα κατά των Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) των περιοχών Λευκίμμης, Καρβουναρίου, Ελληνικού, Γραμματικού και Κερατέας. [...] Τις ημέρες της μεγάλης πυρκαγιάς τον περασμένο Αύγουστο η προσοχή των υπηρεσιών εστράφη κυρίως στην προστασία των μηχανημάτων των εργολάβων παρά στην κατάσβεση της φωτιάς.” [πηγή: Καθημερινή]
Σε λίγες μέρες αρχίζει η δίκη εναντίον κατοίκων της Λευκίμμης που είχαν αγωνιστεί κατά της απόφασης να γίνει ΧΥΤΑ. Μεταφέρω μια συζήτηση που είχα με τον Τροβατόρε ο οποίος έχει ζήσει την όλη ιστορία από κοντά.

- Ποιος κατηγορείται και γιατί κατηγορείται;

Δικάζονται τέσσερις κάτοικοι της Λευκίμμης, ανάμεσά τους ο Γιάννης Πανδής και ο Βασίλης Καραβαζάκης. Η δίκη είναι σημαντική διότι δικάζονται, ουσιαστικά, οι  δύο  εκπρόσωποι των τάσεων που υπάρχουν στο κίνημα των Λευκιμμαίων. Ο Γιάννης Πανδής εκπροσωπεί την μετριοπαθή τάση ενώ ο Βασίλης Καραβαζάκης την μαχητική.

Οι κατηγορίες αφορούν την συμμετοχή τους στις συγκρούσεις τoυ Ιουνίου 2008. Σύσταση συμμορίας, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, αντίσταση κατά της αρχής, παρακίνηση σε στάση κλπ.

Οι συγκρούσεις των δύο αυτών ημερών ξεκίνησαν όταν ένα συνεργείο με μηχανήματα προσπάθησε να διανοίξει έναν δρόμο προς την περιοχή που θα γινόταν το έργο του ΧΥΤΑ.  Μια ομάδα 15-20 ατόμων, ιδιοκτητών των γύρω κτημάτων συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την κοπή των δέντρων τους. Η σύγκρουση μεταφέρθηκε στον περιφερειακό δρόμο όπου η μικρή ομάδα των αγροτών ενισχύθηκε από ένα πλήθος 800 κατοίκων. Τα ΜΑΤ οπισθοχώρησαν σε βάθος 2 χιλιομέτρων δεχόμενοι βροχή από ξύλα πέτρες και μολότωφ. Στη διάρκεια της ημέρας διαμορφώθηκαν δύο  οδοφράγματα στις δύο κατευθύνσεις του  περιφερειακού δρόμου. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ   βρισκόταν στην μέση ενώ ομάδες νεαρών  ήταν στα χωράφια  δίπλα στο δρόμο.

Οι συγκρούσεις κράτησαν 20 ώρες και σταμάτησαν όταν τελείωσαν, εκατέρωθεν, τα εφόδια.

- Γιατί έγιναν τα επεισόδια; Οι κάτοικοι δεν ήθελαν απλώς ΧΥΤΑ κοντά στις περιουσίες τους, όπως γίνεται κι αλλού στην Ελλάδα, ή τα πράγματα είναι πιο σύνθετα;

Στη Λευκίμμη υπάρχουν ήδη δύο παράνομες χωματερές στις οποίες διοχετεύονται όχι μόνο τα σκουπίδια της Λευκίμμης.Οι Λευκιμμιώτες ζητούν εδώ και επτά χρόνια (με έγγραφα προς την πολιτεία) την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων ανάλογο με αυτό της Δ. Κρήτης , της Λευκάδας  και όλων των ευρωπαϊκών πόλεων . Αντί  αυτού, και προκειμένου να εκταμιεύσουν ένα ποσό από το 3ο ΚΠΣ, προχώρησαν στην κατασκευή ενός έργου παραβιάζοντας τους περιβαλλοντικούς όρους που απαιτούνται και που σε λιγότερο από ένα χρόνο θα είναι παρωχημένο και –ως εκ τούτου- παράνομο.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι επελέγησαν σκόπιμα;

Είναι πράγματι ένα ερώτημα και για μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 80 υπόδικοι πολίτες της Λευκίμμης και του Τεμπλονίου (της κεντρικής χωματερής της Κέρκυρας).

Αν σε ρωτούσε κάποιος, τι θέλανε και μπλέκανε, τι θα του απαντούσες για να τον πείσεις;

Εάν βλέπεις το σπίτι σου που το έφτιαχνες όλη σου τη ζωή να απαξιώνεται, τα μελίσσια σου να καταστρέφονται,  τα δέντρα σου να μαραίνονται από τα τοξικά  και ο τόπος σου να μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο γεμάτο δηλητήρια τότε οι αντιδράσεις των κατοίκων ήταν, μάλλον, ήπιες.

- Τί γίνεται σήμερα; Κατάφεραν κάτι οι Λευκιμμιώτες με τις κινητοποιήσεις;

Το έργο δεν λειτουργεί γιατί – εκτός των άλλων- δεν δίνει η Νομαρχία άδεια λειτουργίας επειδή δεν έχουν τηρηθεί οι περιβαλλοντικοί όροι.

Η τελευταία ενέργεια των κατοίκων ήταν όταν τοποθετήθηκαν κολόνες ηλεκτροδότησης. Μια μέρα μετά μια ομάδα κατοίκων έκοψε τις κολόνες με αλυσοπρίονα σε μήκος  δύο χιλιομέτρων.

- Εχεις άλλα πρόσφατα παραδείγματα κινητοποιήσεων στην Κέρκυρα που πέτυχαν κάτι;

Η προστασία της Λίμνης Αντινιώτη  (στην βόρεια Κέρκυρα) κοντά στον Απραό, όπου είχε επιχειρηθεί η «αξιοποίηση» της, οφείλεται στην εκεί περιβαλλοντική παρέμβαση.

Η αποτροπή της δημιουργίας ενός, δήθεν, βιομηχανικού πάρκου στους Καλαφατιώνες.

Η αποτροπή της δημιουργίας  μιας, δήθεν, λυρικής σκηνής μέσα σε ένα βάλτο.

Και -όσον αφορά το περιβάλλον πάντα- δεκάδες άλλες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν μικρά ποτάμια, λίμνες, δομημένο περιβάλλον, νταμάρια κλπ.

Herr K.