Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

Academic Myth Buster

Share


Οι άνθρωποι κατά κανόνα, για λόγους οικονομίας πόρων συστήματος, τεμπελιάς δηλαδή, βολεύονται με διάφορα στερεότυπα για να χαρακτηρίσουν ομάδες ανθρώπων ή καταστάσεις. Π.χ. «Όλες τους είναι πΟτάνες ναούμε και πληγώνουσι τα ανυπεράσπιστα αγοράκια ναούμε και δεν κόβουσι αποδείξεις ναούμε και παρακρατούσι τον ΦΠΑ ναούμε και τοιουτοτρόπως χαντακώνουσι το τρισένδοξο έθνος μας ναούμε. Ναούμε.».

Αυτά τα στερεότυπα μπορεί να έχουν μια σημαντική δόση αλήθειας κάποιες φορές. Μολαταύτα πέφτουν έξω πολλάκις και συχνάκις, διότι οι άτριχοι χιμπατζήδαι, ασχέτως χρώματος επιδερμίδας, μαλλιών ή οφθαλμών, είναι ικανοί με τις κατάλληλες συνθήκες για την μεγαλύτερη φρικαλεότητα, ή για την πράξη του πιο άδολου αλτρουισμού.

Αυτό που μπορεί να σπρώξει κάποιο άτομο ή ομάδα ατόμων προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση, είναι η λεγόμενη περιρρέουσα ατμόσφαιρα του εκάστοτε εξεταζόμενου τόπου.

Ελλάς: Περιρρέουσα ατμόσφαιρα χύμα στο κύμα, οι πολίτες ενθαρρύνονται να βγάλουν τον χειρότερο εαυτό τους. Κατά τα γνωστά, οι Έλληνες ζουν κατά τύχη.

Σουηδία; Ισχυρό κράτος, αρκετά πειθαρχημένοι πολίτες, συχνά μέχρι ροπομποτοποίησης, γενικά γίνεται προσπάθεια για την στήριξη των αδύναμων και για πλήρη ισότητα παντού, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας. Ή τουλάχιστον έτσι λέει το προσπέκτους που διανέμεται με κάθε καναπέ από το ΙΚΕΑ, ή κάθε Volvo. (H SAAB και τα αυτοκίνητά της πάνε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Μαζί με την Simca, την NSU, την Facel Vega, την Rover, την MG, την Pontiac, την Plymouth, την... Trabant και άλλες πολλές).

Όμως η χλαπάτσα που χαλάει την εικόνα της Σουηδίας (που έχουν όσοι δεν γνωρίζουν τα της χώρας) έρχεται από εκεί που δεν το περιμένει κανείς...

Από τον πανεπιστημιακό χώρο και τους υποψήφιους διδάκτορες!

Το ινστιτούτο Καρολίνσκα και το KTH (το αντίστοιχο του ΕΜΠ) αποτελούν πόλο έλξης για ξένους φοιτητές, προ- και μεταπτυχιακούς, όσο και για υποψήφιους διδάκτορες ασχολούμενους με την έρευνα. Έρευνα που είναι πολύτιμη για την Σουηδία, που στηρίζεται στην καινοτομία και όχι στην γλίσχρα αμειβόμενη εργασία ημι-σκλάβων.

(Ας μην επεκταθώ εδώ για το πόσους ξένους υποψήφιους διδάκτορες μπορεί να προσελκύσει η Ελλάδα και πόσο –δεν- επενδύει στην έρευνα).

Σύμφωνα με την εκπομπή της Σουηδικής κρατικής τηλεόρασης ”Uppdrag granskning” το ποσοστό των ξένων υποψηφίων διδακτόρων είναι 50% επί του συνόλου. Ενώ θα περίμενε κανείς να αμείβονται το ίδιο έστω μέσω υποτροφιών, συμβαίνει το εξής;

Σουηδοί υποψήφιοι διδάκτορες: 19.000 Κορώνες/ μήνα (1.809 Ευρώ) συν όλα τα πλεονεκτήματα του Σουηδικού κράτους, αναφορικά με την κοινωνική ασφάλιση.

Σκουροι, λοξομάτηδες και άλλα αλλοδαπά μιάσματα εν γένει; 6-9.000 Κορώνες/ μήνα (571- 857 Ευρώ) χωρίς κάποια άλλη κοινωνική παροχή. Μια Κινέζα που μάλιστα ετόλμησε να εγκαστρωθεί της έκοψαν την αμοιβή μέχρι να επιστρέψει! Ευτυχώς ο πατήρ του νεογνού ανέλαβε τα σχετικά έξοδα. Ο συμπαθής Πακιστανός επιστήμων που φαίνεται στην εικόνα άνω, ζει τον εαυτό του, την γυναίκα και τα δύο παιδιά του στην Σουηδία με 9.000 Κορώνες τον μήνα (857 Ευρώ). Καλό ε;

Εκ του Πανεπιστημίου η απάντηση ήταν “Δεν έχουμε μπικικίνια, τι να κάνουμε;”. Καταπληκτικό. Έτσι θα μπορέσετε να συνεχίσετε να φέρνετε ξένους να κάνουν έρευνα για λογαριασμό της Σουηδίας;

Κινέζος υποψήφιος διδάκτωρ δήλωσε ότι οι 6.000 Κορώνες (571 Ευρώ) που παίρνει τον μήνα είναι περισσότερα από όσα θα έπαιρνε στην Κίνα, άρα είναι ευχαριστημένος! Χαζός δεν μπορεί να είναι, αλλά υποψήφιος Μανδαρίνος σίγουρα, με τέτοια διπλωματία!

Βέβαια, υπάρχει η εξής κουτοπονηριά; Στο σχετικό σάιτ, η πληροφόρηση αναφορικά με τις αμοιβές των υποψήφιων διδακτόρων και των κανόνων που τις διέπουν, υπάρχουν ΜΟΝΟ στα Σουηδικά και ΟΧΙ στα Αγγλικα. Μεγάλε δώσε και όσα κορόιδα πιάσουμε!

Και μετά μου λέτε ότι δεν έχουν δίκιο διάφοροι γραφικοί που λένε ότι ο πλανήτης είναι Ελληνικός και ότι όλες οι γλώσσες προέρχονται από τα Ελληνικά. (Π.χ. ο Ιερεύς εδώ).

Ούτε οι Νεο-Ελλαδέζιοι δεν θα τολμούσαν να κάνουν τέτοιες ταρζανιές!

Svennegreken