Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

“όπως το λέει”

Share

Πριν από περίπου δέκα μέρες Μελωδία και Δεύτερο μετέδωσαν μια κοινή συνέντευξη της Αλεξίου. Μέσα σε μόλις δύο ώρες οι συμμετέχοντες κατάφεραν να με κάνουν να εκνευριστώ με την συνεντευξιαζόμενη. Πληροφοριακά αναφέρω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Έχω ταξιδέψει Αθήνα Κομοτηνή και πάλι πίσω, προ Εγνατίας οδού (κάτι παραπάνω από 797χλμ), ακούγοντας σερί μια ενενηντάλεπτη κασέτα με επιλογές της Χ.Α. Επίσης εξακολουθώ να πιστεύω ότι σε δύο συγκεκριμένα σημεία (ένας αναστεναγμός στο «μία είναι η ουσία» και ένα αχ παναγιά μου σε ένα κομμάτι του Μικρούτσικου) η Χ.Α. πλησιάζει, όσο κανένας νεότερος τραγουδιστής, σε ανυπολόγιστα βάθη. Σ’ αυτό που δεν ονομάζεται, μα το λέει γκαρίζοντας η μεθυσμένη παρέα. Σ’ αυτό που γράφει για το δημοτικό τραγούδι ο Γκόρπας: «ο τραγουδιστής / όπως το λέει πεθαίνει / όλοι πεθαίνουμε για να το πούμε / όλοι πεθαίνοντας το λέμε». Από την Γεωργακοπούλου, στην Μπέλλου και το ζεϊμπέκικο και την Μοσχολιού και το Πέραμα υπάρχει ένα λεπτό νήμα που θα μπορούσε να οδηγεί στην Αλεξίου. Το νήμα αυτό κόβει σιγά μα επίμονα τα τελευταία χρόνια η ίδια, με τη βοήθεια φυσικά των ίδιων δημοσιογράφων που υποτίθεται στηρίζουν τα τραγούδια της.

6 με 8 το απόγευμα λοιπόν, γίναμε μάρτυρες στο γνωστό λιβανιστήρι το οποίο απολαμβάνει κάθε «επώνυμος» συνεντευξιαζόμενος. Ακόμη και τα παιδιά της Παντείου που θα αναλάμβαναν να ρωτήσουν στο β’ μέρος της συζήτησης κατέληξαν σε ερωτήσεις του στιλ: «Τόσα χρόνια παρακολουθούμε την μεγαλειώδη πορεία σας. Υπάρχει άραγε κάτι που μπορεί να ανακόψει αυτό το μεγαλείο;».

Κάποια στιγμή γίνεται λόγος για αυτό το τραγούδι από τον καινούριο δίσκο στο οποίο η Αλεξίου δεν τραγουδάει, αλλά ας πούμε απαγγέλλει, σα να ήταν ράπερ. Το κομμάτι νομίζω πως παλεύει να πλησιάσει την ατμόσφαιρα του περσινού Δεκέμβρη. Φυσικά δεν είναι κακό να επηρεάζεσαι από τα τεκταινόμενα της εποχής σου και ως καλλιτέχνης να προσπαθείς να αρθρώσεις λόγο σχετικά με αυτά. Πόσο όμως αυθεντικός είναι ο λόγος σου άραγε; Οι στίχοι μιλάνε για επαναστάτες του καναπέ, για «εφηβεία που σημαίνει πόλεμο», απογοήτευση, φραπέ κλπ. Η δημοσιογράφος λοιπόν σχολιάζει ότι πρόκειται μάλλον για ένα τραγούδι έκπληξη που δεν περιμέναμε, ένα μάλλον σκληρό τραγούδι, που τα βάζει με το σύστημα. Ένα τραγούδι που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «φραπέ», γεγονός που προβλημάτισε  την ίδια την Χ.Α. όπως λέει. (Εδώ πρέπει να πούμε ότι η Αλεξίου στους στίχους προσπαθεί κατά κάποιο τρόπο να κάνει μια αυτοκριτική, νομίζω όμως ότι είναι η κλασσική γραμμή αυτοκριτικής που ακολούθησαν οι τηλεαστέρες πέρσι. «Να ακούσουμε τους νέους. Επαναπαυτήκαμε. Δεν προσέξαμε την απογοήτευση της νεολαίας, δεν τους δώσαμε ελπίδες, όραμα..» και λοιπές υποκριτικές και εκτός τόπου αηδίες). Η δημοσιογράφος μάλιστα τονίζει ότι η τραγουδίστρια κάνει και άλλες προχωρημένες (ή μήπως τις είπε αντισυμβατικές, δεν θυμάμαι) επιλογές στον νέο δίσκο. Συνεργάζεται και εμπιστεύεται νέους καλλιτέχνες. Για παράδειγμα σε ένα κομμάτι την ενορχήστρωση την έχουν κάνει οι onirama. Αν φτάσαμε στο σημείο να χαρακτηρίζουμε αντισυμβατική επιλογή τους onirama, τότε ο Αγγελάκας λογικά θα πρέπει ήδη να θεωρείται τρομοκράτης. Επίσης όσο καλοπροαίρετος και να είμαι απέναντι στην Αλεξίου, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν πάνε πολλά χρόνια που η τραγουδίστρια εμφανιζόταν στα «ΑΡΙΩΝ» σε μια προσπάθεια να «ενωθεί» επιτέλους το ελληνικό τραγούδι. Με άλλα λόγια, οι εφημερίδες τότε μιλάγανε για συναίνεση, τώρα για σύγκρουση.

Τελικά ύστερα από ώρα ερωτήσεων που ουσιαστικά επαναλαμβάνουν «μπράβο, μα καλά πόσο φοβερή είστε;», καταλήγουν να λένε ότι αυτός που κατεβάζει μουσική παράνομα δεν σέβεται τη δουλειά που έχουν κάνει οι συντελεστές του δίσκου. Ο Ιωάννου λέει χαρακτηριστικά ότι «ο καλλιτέχνης σου ζητάει τελικά τέσσερις φραπέ». Πολύ είναι άραγε; Ναι, απαντάω, ο «φραπές» από μόνος του είναι ήδη πολύ ακριβός.

Η μόνη μου ένσταση ως προς το κατέβασμα μουσικής παραμένει ο σεβασμός προς τους μουσικούς, στιχουργούς, συνθέτες και η πληρωμή που δικαιούνται (τα έχουμε ξαναπεί, η πιο υποτιμημένη δουλειά στην Ελλάδα είναι η πνευματική εργασία. Βέβαια, οι ίδιοι οι Έλληνες τραγουδιστές επί χρόνια ξεχνούσαν να αποδώσουν την οφειλόμενη τιμή στους μουσικούς. Βλέπετε στα πάνελ και στα βραβεία δεν έχει καρέκλες για όλους). Τελευταία όμως έχω βαρεθεί να ακούω τραγουδιστές να μιλάνε, ανακατεύοντας οργή και ηθικολογία, για την πειρατεία και το σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε εμείς οι ακροατές.

Επί χρόνια λοιπόν, οι τραγουδιστές από όποια όχθη και αν ξεκινούσαν, τις νύχτες στα μαγαζιά, κατέληγαν στην ίδια τιμή μποτίλιας. Τί Ζήνα, τί Σαββόπουλος, τί Νταλάρας, τί Μαζωνάκης, τί Πανούσης. Το ίδιο κάνει. 140 € minimum, το μπουκάλι σε συνθήκες το λιγότερο αισχρές. Όπου και αν τραγούδησαν οι καλλιτέχνες, τα μαγαζιά που τους φιλοξένησαν, αναπαρήγαγαν τις χειρότερες πρακτικές των μπουζουκιών (μετρ πόσα θέλετε για να καταλάβετε ότι όσο ωραία και να είναι η κολώνα δεν ήρθα εδώ για να την έχω αγκαλιά;). Επίσης, επειδή ακόμη θυμάμαι την προ internet εποχή, δεν θυμάμαι τότε να ανησυχούσαν οι καλλιτέχνες για το αν το κοινό έχει πρόσβαση στη μουσική τους. Καινούριο cd; 15, 18 € και πάει λέγοντας. Συνεπώς όποιος μιλάει για σεβασμό, ας προσέχει. Είναι αναπόφευκτο, η χθεσινή απληστία θα γίνει αυριανή έλλειψη. Οι χθεσινές γεμάτες πίστες, αύριο θα είναι ψευδώνυμοι χρήστες που λένε ευχαριστώ κάτω από ένα torrent. Αν σωθούν λοιπόν οι μουσικοί από κάτι, αυτό δεν θα είναι οι νόμοι και τo κάθε λογής copyright. Θα σωθούν ας πούμε γιατί κάποτε η Χασκίλ είπε το “κάποια μάνα αναστενάζει”, γιατί ο Χαλκιάς έπαιξε “το μινόρε του τεκέ”, γιατί ο Μπακιρτζής λέει την “Αρζεντίνα”, γιατί οι mode plagal, οι Λαϊκεδέλικα και ο Βελιώτης είναι ακόμα πάνω στη σκηνή και στ’ ακουστικά μας. Γιατί στο παραδιπλανό διαμέρισμα τώρα κάποιος παίζει πιάνο.

το βυτιο