Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

Θα πάρουμε μέτρα ή θα μας πάρουν τα μέτρα;

Share

motor cycle and side coffinImage by Leo Reynolds via Flickr

Τα μέτρα για την οικονομία που έχουν διαρρεύσει στον τύπο και μιλάνε για απλό πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων νομίζω ότι δεν θα ικανοποιήσουν τις αγορές οι οποίες όπως είπαμε διψάνε για αίμα.

Από την άλλη, η πίεση που δέχτηκε η χώρα μας τις τελευταίες 3-4 μέρες είναι άνευ κάθε προηγουμένου. Ούτε το 1985 μετά τις βουλευτικές εκλογές δεν είχαμε φτάσει σε τόσο άσχημη οικονομική θέση με τον διοικητή της ΤτΕ να κάνει δραματικές εκκλήσεις στον Α.Παπανδρέου ο οποίος ανέθεσε στον Κ. Σημίτη το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα "σταθεροποίησης" 1985-1987.

Άκουσα σήμερα τις πρώτες δηλώσεις του πρωθυπουργού και μου έκανε εντύπωση ότι συνεχώς αναφερόταν στην διαφθορά. Νομίζω ότι έχει κάτι σωστό στο μυαλό του- δεν ξέρω ακριβώς τι- αλλά υποψιάζομαι - για να παγώνει μόνο τους μισθούς - πρέπει να σκέφτεται κάτι μεγάλο.

Όλη αυτή η ιστορία με την πίεση που δέχτηκε η χώρα μας δεν εξηγείται ούτε με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας μας, ούτε με την πραγματική μας πιστοληπτική ικανότητα, ούτε με κανένα άλλο οικονομικό επιχείρημα. Νομίζω ότι στο εξωτερικό φοβήθηκαν μήπως οι ταραχές, τα επεισόδια ή οι μίνι εξεγέρσεις είναι εκτός ελέγχου. Ασφαλώς όταν βλέπουν την Αθήνα να καίγεται και τα κεντρικά πανεπιστήμια μας να διαλύονται το μυαλό τους πάει στο κακό. Συνεπώς σκέφτηκαν: "μήπως οι Έλληνες είναι ανίκανοι να πάρουν οποιαδήποτε σκληρά μέτρα με το φόβο επανάστασης;". Μόνο έτσι εξηγείται η στάση των αγορών.

Παράλληλα, ο Παπανδρέου καταλαβαίνει κάτι πέρα από το τυπικό της δημοκρατίας της αγοράς: η πραγματική νομιμοποίηση δεν μπορεί να διατηρηθεί μέσω της διαπλοκής, της διαφθοράς και του κομματισμού. Εφόσον αυτά ο κόσμος τα καταλαβαίνει ο Παπανδρέου ξέρει ότι αν δεν κάνει κάτι κάποια στιγμή θα ξαναβγούν οι κουκουλουφόροι στους δρόμους χωρίς αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ να έχει νωπή εντολή και χωρίς ο Χρυσοχοίδης να έχει πλέον τη νομιμοποίηση να κάνει "προληπτικές" προσαγωγές. Αυτό που έπαθε δηλαδή ο Καραμανλής και ουσιαστικά de facto έπεσε ήδη από τον Δεκέμβρη του 2008.

Ένα όμως ανακάτεμα των δημοσίων θεμάτων (έσοδα εφοριών, αποσπασματικά μέτρα στο ασφαλιστικό κτλ) δεν ξέρω αν μπορούν αυτή τη φορά να αποδώσουν κάτι, ούτε και να πείσουν τις αγορές, τώρα μας έβαλαν στο μικροσκόπιο. Επίσης δεν ξέρω αν έχουν ήδη εκπονηθεί σχετικά σχέδια όσο το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση.

Η μόνη περίπτωση να πεισθώ ότι μπορεί οι εργαζόμενοι να τη γλιτώσουν μόνο με το πάγωμα των μισθών και παράλληλα οι αγορές να πεισθούν, θα ήταν να γίνουν κάποιου είδους ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα, άκουσα κάπου ότι στο ΠΑΣΟΚ συζητάνε αυτό που έχω αναφέρει και στο blog μου και για το οποίο παλαιότερα πολλοί φιλελεύθεροι με ειρωνεύτηκαν, ότι δηλαδή όταν βρίσκονται ανασφάλιστοι εργαζόμενοι να κλείνουν οι επιχειρήσεις ή να αφαιρείται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να κάνουν business ή κάτι ανάλογο. Τώρα η κυβέρνηση σκέφτεται να υιοθετήσει τέτοια υποτίθεται ακραία μέτρα γιατί βλέπει ότι αλλιώς θα βουλιάξουμε.

Για να μπορέσουν όμως να ισχύσουν τόσο σκληρά μέτρα θα πρέπει να τραβηχτούν τα λουριά των λυσσασμένων κομματόσκυλων πολιτευτών-πολιτικών κτλ τα οποία συχνάζουν στα γραφεία επιχειρηματιών και τους γλείφουν (οι πολιτικοί γλύφουν τους επιχειρηματίες, ισχύει βέβαια και το αντίθετο) για να παίρνουν που και που καμιά 500αρα ή 1000αρα ευρώ (και οι 300αρες γίνονται δεκτές, άκου λέει). Πόσο μάλλον όταν οι πολιτικοί μπορούν να βοηθήσουν τους φίλους τους επιχειρηματίες μέσω των πουλημένων στον κομματισμό δημόσιων υπηρεσιών.

Αυτά ισχύουν για το κάτω επίπεδο. Δεν ξέρω αν ο Παπανδρέου έχει σκέψεις και για το πάνω επίπεδο (μίζες υψηλού επιπέδου τύπου siemens, Βατοπέδι, διαπλοκές, κατασκευαστικά έργα, κανάλια, TV, εφημερίδες κτλ) αλλά πολύ αμφιβάλλω γιατί ίσως ξέρει ότι δεν μπορεί. Πάντως ό,τι κάνει σε σχέση με το διαδίκτυο είναι προς αυτή την κατεύθυνση του "πάνω ελέγχου" που σίγουρα χρειάζεται η συναίνεση της ΝΔ η οποία αμφιβάλλω αν μπορεί να συναινέσει.

Όλα αυτά που λέω ας μην ξενίζουν κανέναν, πάντοτε η σοσιαλδημοκρατία ήταν αυτή που έπαιρνε θετικά μέτρα για το λαό σε μια προσπάθειά της να διατηρηθεί αυτή και το υπάρχον σύστημα σε ισχύ. Ιδίως τώρα που οι κουκουλοφόροι αποδεικνύονται μοχλός πίεσης. Το αν θα μπορεί μια κυβέρνηση να τους περιορίζει βίαια ή όχι θα εξαρτάται από τη νομιμοποίηση που θα έχει.

GREEK RIDER