Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

Διάλογος για Ασφαλιστικό είπατε; ΟΚ, πάμε…

Share

Ελάτε να συζητήσουμε γιατί «Αν μειώσουμε την εισφοροδιαφυγή κατά 20%, εξασφαλίζουμε στο ασφαλιστικό σύστημα ζωή επτά ετών»


Να συζητήσουμε, να κάνουμε διάλογο –κανένα πρόβλημα, άλλωστε σε αυτή τη χώρα όλοι συζητούν με όλους και το παράπονο παραμένει ή μάλλον οι εκκρεμότητες παραμένουν λόγω της διαχρονικής μη-ορθολογικής κρατικής λειτουργίας. Δηλαδή οι γνήσιες προϋποθέσεις για πραγματικό διάλογο έως τώρα δεν υπάρχουν. Το ΠΑΜΕ μπορεί να έκανε λάθος μη-επιτρέποντας την είσοδο στο κτήριο που θα πραγματοποιούνταν ο «διάλογος», αλλά έχει δίκιο ότι έτσι στα καλά-καθούμενα δεν έχει νόημα ο διάλογος για ζητήματα για τα οποία δεν ευθύνονται (καθόλου υπογραμμίζω) οι ασφαλισμένοι-εργαζόμενοι…

Προσωπικά θα προσθέσω τα δικά μου, αυτά που έχει «πάρει» το μάτι από εδώ κι εκεί, (δεν παρακολουθώ πολύ τις θέσεις κομμάτων…) τα οποία αν –κατά την γνώμη μου δεν λυθούν/ξεκαθαριστούν ο «διάλογος» θα μείνει μέσα σε εισαγωγικά – ένας faux διάλογος, γιατί πρέπει επιτέλους κάποιοι να αναλάβουν τον εξορθολογισμό της λειτουργίας αυτού του κράτους των περίπου ενός εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων (ο 1 στους 10- έλεος, η Πορτογαλία έχει 300-400.000)!…

Τακτοποιήστε ή εξηγείστε
1. Το ΙΚΑ το 2004, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είχε πλεόνασμα 1,3 δις και τώρα έχει 1,7 δις. Ταυτόχρονα οι οφειλές του Δημοσίου σε αυτό ήταν 2,7 δις… και σήμερα οι οφειλές αυτές προς τα ταμεία φτάνουν (ή ξεπερνούν;;; ) τα 10 δις. Αν αυτά τα στοιχεία ισχύουν και τα ποσά αυτά εξοφληθούν τότε είμαστε σίγουρο ότι τα ταμεία θα ήταν σήμερα προβληματικά; Ξεκαθαρίστε το!…

2. Ανακοινώθηκε και ανακοινώνεται «Μαύρη τρύπα» 8,6 δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή (2 δισ. ευρώ ετησίως), κάπου διάβαζα για 6-7 επιχειρήσεις στις 10 εισφοροδιαφεύγουν. Από το ένα εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους, δεν μπορείτε να συγκροτηθεί μια επιτροπή, ένα σώμα –δεν ξέρω κι εγώ τι- που να καταφέρει να εισπράξει το ποσό ή ένα μέρος αυτού του ποσού;… Αν αυτά τα στοιχεία ισχύουν και τα ποσά αυτά εξοφληθούν τότε είμαστε σίγουρο ότι τα ταμεία θα ήταν σήμερα προβληματικά; Ξεκαθαρίστε το!... Ακούσαμε από τα χειλάκια σας «…τα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής θα είναι τα πρώτα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου. Σχεδιάζεται η σύσταση ενός νέου μηχανισμού ελέγχων των επιχειρήσεων: το ΣΔΟΕ του ασφαλιστικού…» Μη τα λέτε, πράξεις θέλουμε.

3. Το κράτος οφείλει να αποδίδει το 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο (τώρα χρωστά 3,4 δις.) όπως προβλέπει η νομοθεσία… Αν και αυτά τα στοιχεία ισχύουν και τα ποσά αυτά εξοφληθούν τότε είμαστε σίγουρο (προσθέτοντας και τα παραπάνω) ότι τα ταμεία θα ήταν σήμερα προβληματικά; Ξεκαθαρίστε το!…

4. «Δομημένα ομόλογα»: Από την εφημ. «Τα Νέα 5-6 Δεκ. 09» μάθαμε ότι οι εξεταστικές για τα σκάνδαλα (ανάμεσά τους ΚΑΙ των δομημένων ομολόγων), διότι, λέει το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός κ. ΓΑΠ στη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, προκειμένου να διενεργηθεί η προεδρική επανεκλογή σε -«κλίμα συναινετικό»- του κ. Παπούλια, ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να συμβάλει αποφασιστικά στην εμπέδωση ήπιου πολιτικού κλίματος, οι «εξεταστικές» λοιπόν θα γίνουν μετά το… Πάσχα! Η απορία παραμένει, αν προσθέταμε στα προαναφερόμενα τα ποσά (μερικά δις €…) που χάθηκαν, το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων (ακόμη μερικά δις €…), και… Αν και αυτά τα στοιχεία ισχύουν και τα ποσά αυτά τώρα τα είχαμε, θα ήταν σήμερα τα Ταμεία προβληματικά; Ξεκαθαρίστε το!…

5. Διαβάσαμε και μάθατε κι εσείς οι κυβερνώντες φαντάζομαι για τα σκάνδαλα με τις δαπάνες των φαρμάκων, διαβάσαμε και μάθατε κι εσείς υποθέτω για … κάποια σκάνδαλα με κάποιες περίεργες προμήθειες και ποσά για τις πάντα αδηφάγες δαπάνες υγείας που μόνο μεταξύ 2008-09 έχουμε δραματική αύξηση 25%, δηλαδή από τα 7,9 δις οι δαπάνες αυτές ανήλθαν μέσα σε ένα χρόνο στα 9,5 δισεκ. €υρώ. Μήπως πρέπει κι αυτό να το ψάξετε, είπαμε δημ. υπαλλήλους έχουμε πολλούς, αρκετούς και ικανούς (τι διάολο). Αν γι’ αυτές τις δαπάνες μαθαίναμε την αλήθεια και εάν από αυτά γλιτώναμε κάτι λίγα ακόμη δις.€, το ασφαλιστικό δεν θα ήταν τώρα σε καλύτερη κατάσταση; Ξεκαθαρίστε αν θέλετε κι αυτό!…

6. Κάποιοι από εσάς, στο λίαν πρόσφατο παρελθόν (μάλλον ΚΑΙ επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ…), και από το 1990, το ασφαλιστικό «ανοίγει» για έκτη φορά. « Οι νόμοι 1902/1990, 2084/1992, 3029/2002, 3232/2003 και 3655/2008, όπως μας πληροφορούν οι εισηγητικές τους εκθέσεις και οι αγορεύσεις των εμπνευστών τους στη Βουλή, το έχουν επιλύσει είτε έκαστος αυτοτελώς είτε συμπληρωματικώς προς τους προϋπάρχοντες, για πολλές δεκαετίες…» Μερικοί εξ αυτών προσδιόριζαν τον χρόνο επανάπαυσής μας με μεγάλη βεβαιότητα. Π.χ. «… επιλύεται το πρόβλημα για τα επόμενα τριάντα χρόνια…». Προτού όμως τεθεί σε πλήρη εφαρμογή κάθε προηγούμενη «μεταρρύθμιση», αναγγελλόταν η επείγουσα ανάγκη μιας νέας. Η ποθητή «βιωσιμότητα του συστήματος», που εξασφάλιζε κάθε παρέμβαση, γινόταν ζητούμενο για την επόμενη («Το Ποντίκι 26-11-09»).

Κύριοι της σοσιαλιστικής μας κυβέρνησης, όταν κάποιοι από τους πολίτες αυτού του τόπου τολμούν να πουν ότι ο όποιος επιχειρούμενος σήμερα διάλογος, ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό, είναι τουλάχιστον προσχηματικός, μια κοροϊδία, πέφτουν οι έγκυροι δημοσιογραφίσκοι των ΜΜΕ επάνω να τους κουτουπώσουν για… αντιδημοκρατική τους συμπεριφορά. Επισήμως, δεν φταίτε εσείς γι’ αυτό, διότι τα ΜΜΕ είναι κι αυτά ανεξάρτητα, όπως και η Δικαιοσύνη μας, δεν υπηρετούν κυβερνητικές σκοπιμότητες, το καταλαβαίνω, όλοι μας το έχουμε κατανοήσει, ιδιαίτερα αυτό των…Ανεξάρτητων θεσμών, αλίμονο.

Φροντίστε όμως και εσείς να κάνετε αυτά που σας αναλογούν, και προσθέστε στα παραπάνω έξι (6) σημεία, τα εξής εκ του προχείρου:

- φροντίστε για την έγκαιρη απόδοση των οφειλόμενων πόρων.
- φροντίστε με πράξεις στην εξάλειψη της πολύμορφης εισφοροδιαφυγής
- φροντίστε με δίκαιες πράξεις και έργα να μας μπολιάσετε με εισφοροδοτική συνείδηση, ενημερώστε τον κόσμο, για το πάνε τα χρήματά του.
- φροντίστε για την καθολική και ενιαία μηχανοργάνωση και στον εξορθολογισμό της οργανωτικής δομής των Ταμείων και γενικότερα του Δημοσίου.
- φροντίστε να καταργήσετε απαλλαγές ασφαλιστικών πόρων από επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν καθώς και τις τράπεζες οι οποίες απαλλάχθηκαν με διάφορους νόμους για την καταβολή εισφορών και συνέβαλαν στα σημερινά χάλια του συστήματος.
- φροντίστε να εισπράξετε από τους μεγαλοκαρχαρίες, στείλτε κόσμο στα λογιστήριά τους που δεν τολμά κανείς εύκολα, προς το παρόν σε μερικά από αυτά να εισχωρήσει.
- φροντίστε σας παρακαλώ για την ταχεία έκδοση των συντάξεων, οι άνθρωποι αυτοί δούλευαν όλη τους τη ζωή γι’ αυτή.

Θα μπορούσα να συνεχίσω για ακόμη πολύ αυτό το «φροντίστε», δεν είναι δύσκολο με το κράτος που διαθέτουμε, το ξέρετε άλλωστε, και δεν έχω καν αναφερθεί στα των Ιατρών μας και τα φακελάκια και πως αυτά επηρεάζουν τη συμπεριφορά του «συστήματος Υγείας» προς τον κοινό άνθρωπο αυτής της χώρας.

Είπαμε διάλογος, αλλά μπάστα!

[πηγές: «Ελευθεροτυπία», «Το Ποντίκι», «Αυγή», «Ριζοσπάστης», ¨Καθημερινή»]
Φωτογραφία δανεισμένη και προσαρμοσμένη για τις ανάγκες της σελίδας, από το greekinsight.com

Ροΐδη Εμμονές