Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

Mikis Τυρταίος

Share

Στην πόλη θε να μπούμε και στην Αγιά Σοφιά,
χανούμισσες να βρούμε να ρίξουμε καβλιά.

Αυτή την καταπληκτική ελεγεία θα μπορούσε κάλλιστα να την είχε συνθέσει ο Τυρταίος αν ζούσε στις δεκαετίες ’60-’70. θέλετε κι άλλη που θα μπορούσε ο ίδιος να συνθέσει;

Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς

καβάλα πάμε στον καιρό με τη βροχή

το αίμα πήζει στην πληγή, ο πόνος γίνεται καρφί...

Επειδή λοιπόν πρέπει το πόπολο να πολεμάει και να σκοτώνετε τζάμπα, πρέπει να το εμψυχώνουμε και να του τονίζουμε την ανδρεία του με ελεγείες και παιάνες.

Τα πράγματα είναι απλά, παίρνουμε τους καημούς, τις ανάγκες τις ταλαιπωρίες, τα βάσανα, τα θέλω του, την πείνα του και τα κάνουμε παιάνα. ΠΡΟΣΟΧΗ όχι τραγούδι αλλά παιάνα. Είναι άλλο πράγμα το τραγούδι και άλλο ο παιάν. Το «κάποια μάνα αναστενάζει είναι τραγούδι» όπως και το «είμαι της γερακίνας γιός» γιατί ιστοράει την ανθρώπινη υπόσταση του λαού. Οι παιάνες είναι ντόπα για να πεθάνεις ανέξοδα και να πετύχει το αφεντικό τον σκοπό του.

Αν μάλιστα είσαι και γατόνι και στους παιάνες βάλεις και πραγματικά μεγάλους ποιητές τότε το μαγαζάκι που έστησες είναι σίγουρα επιτυχημένο και η κονόμα με τη δόξα ρέουν άφθονες.

Κανένας δεν γνωρίζει από που κράταγε η σκούφια του Τυρταίου. Άλλοι λένε ότι ήταν Λάκωνας, άλλοι Μιλήσιος, άλλοι Αθηναίος από τις Αφιδνές. Εμφανίζεται και δρα στην Σπάρτη όπου χοντροκονόμισε με ελεγείες και παιάνες. Πάντως ο Ηρόδοτος δεν τον αναφέρει στον κατάλογο ανάμεσα στους τιμώμενους ξένους της Σπάρτης όπως κάνουν σήμερα με τους λεγόμενους φιλέλληνες, που καζάντισαν και κονόμησαν κατά την επανάσταση του ‘21. Αυτό ίσως να λεει πολλά γιατί όπως και να το κάνουμε ο Ηρόδοτος ήταν ψαχτήρι.

Μια εκδοχή για την καταγωγή του είναι ότι η Πυθία έδωσε χρησμό στους Σπαρτιάτες να πάρουν Αθηναίο στρατηγό με μεταγραφή για σωθούν, έτσι οι Αθηναίοι για να μη χαλάσουν το χατίρι του θεού τους έστειλαν τον ανεπαρκή ποιητή Τυρταίο.

Πιστεύετε ότι αν οι Έλληνες ζήταγαν στρατηγό από τους Τούρκους θα τους έστελναν κανένα γάτο;

Κάπως έτσι κατέληξε στην Σπάρτη και αφού είχε μεσάνυχτα από δόρατα, ξίφη και στρατηγικές ως μάγκας σκέφτηκε να κονομήσει δια της εμψυχώσεως των ατρόμητων πολεμιστών, που όπως και να το κάνουμε την ήθελαν την ντόπα τους για να πεθαίνουν ηρωικά.

Δεν άρχισε με παιάνες για το πόπολο αλλά με γλειφτρολογίες προς του βασιλιάδες και τους άρχοντες. Έπρεπε πρώτα να δώσει εξετάσεις για την δουλωσύνη του και μετά να ορμήξει στις μάζες με τους παιάνες ώστε να υπακούουν πειθήνια στον άρχοντα. Ο λιβανωτός που έφτιαξε για τον Θεόπομπο ήταν τόσο συγκινητικός που όταν τον τραγούδησε ο Νταλάρας στο ολυμπιακό σπαρτιατικό στάδιο ένωσε τους Σπαρτιάτες και τους έκανε να ορμήξουν στους Μεσσήνιους για κάτι κτηματάκια που τους καταπάτησαν.

Μάλλιασε η γλώσσα του να συμβουλεύει το λαό για υπακοή στους βασιλιάδες και τους αρχόντους ώστε να μην υπάρχουν παρατράγουδα και να έχει κι αυτός εξασφαλισμένο το κονόμι του.

Οι νέοι της Σπάρτης κάθε που άνοιγαν τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδα που μοίραζε τα CD του αφειδώς, άκουγαν συνέχεια τα παιανικά αριστουργήματά του.

Πάρτε μια γεύση και τραγουδήστε στο ρυθμό του «είμαστε δυο, είμαστε τρεις».

«Τί τιμή στο παληκάρι, όταν πρώτο στη φωτιά

σκοτωθεί για την πατρίδα με τη σπάθα στη δεξιά.

Πόσο λυπηρό ν' αφήσει την πατρίδα τη γλυκιά,

τα καλά του τα χωράφια και να ζεί με διακονιά.

Με γονιό να παραδέρνει, με γυναίκα ομορφονιά,

με γερόντισσα μητέρα και μ' ανήλικα παιδιά.

Κι απ' τη στέρηση και φτώχεια όπου πάει, όπου σταθεί,

να γνωρίζει ότι είναι σ' όλους η ζωή του μισητή!

Να ντροπιάζει τη γωνιά του, να ντροπιάζεται κι αυτός,

και ποτέ να μην του λείπει απ' τα χείλη ο στεναγμός».

Επειδή κάθε ομάδα πρέπει να έχει και τον ύμνο της για να μην πηγαίνει ξεβράκωτη στη μάχη, έγραψε και για τον Σπαρτιατικό έναν ύμνο μούρλια.

ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ

Εμπρός της Σπάρτης τα παιδιά

της λεβεντογεννήτρας,

με την ασπίδα στα ζερβά,

μ' ατρόμητο κοντάρι,

μην τη λυπάστε τη ζωή

σαν άξιοι γιοί της Σπάρτης.

Η προσταγή και η συγκινησιακή κατάσταση που έφτιαχνε ήταν μια και μοναδική. Εμπρός πηγαίνετε να πεθάνετε αδιαμαρτύρητα για την τιμή του άρχοντα της πατρίδας και της ορθοδοξίας. Πηγαίνετε δηλαδή να γίνεται κιμάς, γιατί αντί να σας δώσουμε δυο δράμια γνώση για το τι σημαίνει πατρίδα σας γεμίσαμε γλυκανάλατα τραγουδάκια που τονίζουν τον ανδρισμό και τον ηρωισμό σας που θα καρπωθούμε εμείς όταν πεθάνετε. Μέχρι και υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου μπορεί να γίνουμε.

Αν έχετε ακούσει το όνομα Τάκης Τυρταίος μην μπερδεύεστε, άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Υπάρχουν Τυρταίοι που χοντροκονομάνε και καλοπερνάνε ανά τους αιώνας και άλλοι που δικάζονται τετράκις εις θάνατον από στρατοδικεία.