Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

Ευτυχία και Ηλέκτρα

Share


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα,στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής,οι γυναίκες πέρασαν μαζικά στη δημόσια σφαίρα.Η αίσθησή τους οτι ενήργησαν σαν ιστορικοί παράγοντες τους έδωσε αυτοπεποίθηση και κέρδισαν ισότητα και σεβασμό μέσα απο την αντιστασιακή τους δράση.Αυτό ακριβώς το αίσθημα βάρυνε περισσότερο από όλες τις τεράστιες δυσκολίες της εποχής και διατήρησε τον ενθουσιασμό και την πίστη τους για την τελική νίκη.
Για τις νεότερες κυρίως,παρουσιάστηκαν ευκαιρίες για πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που σε καιρό ειρήνης ήταν ανύπαρκτες και άλλαζαν τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων.
Μπήκαν δυνατά στον Αγώνα,διεκδίκησαν και γεύτηκαν αρκετά αξιώματα και όταν έληξε η κοινωνική αναταραχή δυσκολεύτηκαν ή δεν επέστρεψαν ποτέ στα "παραδοσιακά" τους καθήκοντα.
Γενναίες και αποφασισμένες,κέρδισαν το σεβασμό και την αγάπη των συναγωνιστών τους και ένα λυσσαλέο μίσος των εχθρών.Όλα αυτά γιατί η ίδια η Αντίσταση,πέρα από τον κεντρικό στόχο που ήταν η απελευθέρωση,συνδέθηκε με απαίτηση για καινούργια κοινωνία με ισότητα των δύο φύλων.

Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ από ένα σημείο και πέρα,για λόγους οργάνωσης και πειθαρχίας,απαίτησε οικογενειακές λειτουργίες και επέμεινε στην "ηθική" συμπεριφορά των ανταρτών δίνοντας σαν κεντρικό σύνθημα για οτιδήποτε αφορούσε ερωτικές επιθυμίες τη φράση <Δεν είναι ώρα γι αυτά,άμα τελειώσει ο πόλεμος βλέπουμε...>.Δύσκολα πράγματα...
Ιστορίες αγάπης θα ήταν απίθανο να μην γραφόντουσαν αλλά οι περισσότεροι άντρες αντιμετώπισαν τις αντάρτισσες με μεγάλο σεβασμό και μάλιστα ντρεπόντουσαν ακόμα και να βαδίσουν δίπλα τους...
Χαρακτηριστική η φράση μιας αγωνίστριας <Βγήκα από τη φυλακή τριάντα χρονών και όλη μου η ερωτική ζωή ήταν ένα φιλί που μου έδωσε κάποτε ένας σύντροφος...>.
Λίγο αργότερα στον εμφύλιο,ενώ οι άντρες της Αριστεράς αποκαλούνταν <<Εαμοβούλγαροι>>
οι γυναίκες αποκαλούνταν όχι μόνο <<Βουλγάρες>> αλλά και <<πουτάνες>>.Ο τίτλος συναγωνίστρια-τιμητική για όλη την αντίσταση-έγινε συνώνυμο της γυναίκας ελευθερίων ηθών και ντροπή για το έθνος και τις οικογένειές τους.Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι γυναίκες έλαβαν μέρος σε τεράστια πολεμικά κατορθώματα της εποχής,όπως στην μάχη της Πόρτας.

Στις 8-9 Ιουνίου του 43 στην Πόρτα,σημερινή Πύλη Τρικάλων, ο ΕΛΑΣ με 210 μαχητές έδωσε μάχη με 6000 Ιταλούς βαριά οπλισμένους και με κανόνια,στη είσοδο ενός μεγαλοπρεπούς φαραγγιού, που αποτελεί πύλη για την Πίνδο, και οδηγεί προς την Άρτα.Μετά από δυναμική σύγκρουση δύο ημερών οι Ιταλοί αποσύρθηκαν με πάνω από 300 νεκρούς και δεν ξαναβγήκαν από τις πόλεις.
Σ αυτή τη μάχη έλαβε μέρος και μια θρυλική μορφή αντάρτισσας,η Ευτυχία,κερδίζοντας τη φήμη και το σεβασμό όλων για την αξία της.
Για την πανέμορφη αυτή αμαζόνα ο Τάκης έλεγε ότι μόλις τη συνάντησε ο Άρης,ξεπέζεψε και τρέχοντας,της άρπαξε τα χέρια και τα φίλαγε..
Η λεβεντιά της και η δυναμική της απαράμιλλη,όπως και ο φθόνος των Μάϋδων που την κρέμασαν σε έναν έλατο,όταν για κακή της τύχη πήρε λάθος μονοπάτι..
Για τα τελευταία της λόγια άκουσα διάφορα,οι παλιοί ασφαλίτες,πανάθεμά τους,μόνο τα αίματα θυμούνται τα λόγια όχι.Κάτι σαν αγάπη,σαν αγαπώ...

Την ίδια εποχή δρούσε και η Ηλέκτρα,ένα ατίθασο αγοροκόριτσο που έφθασε να γίνει βαθμοφόρος και να μετέχει δυναμικά σε επιτροπές,συμβούλια,λαϊκά δικαστήρια και φυσικά σε μάχες.Αυτή ακολούθησε το δεύτερο αντάρτικο,αλλά σε στιγμή αδυναμίας και νοσταλγίας έκανε το λάθος να επιστρέψει για μία νύχτα στο χωριό της.Εκεί την συνέλαβαν και την βίασαν δεκαπέντε ασφαλίτες συγχωριανοί της.Χρόνια αργότερα η εκδίκησή της είναι να τους κοροϊδεύει και να τους περιγελάει στις γυναίκες τους τονίζοντας τα ανύπαρκτα προσόντα τους...

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες έλαβαν μέρος στο κυνήγι των προσδοκιών.Κατέκτησαν χάρηκαν ταλαιπωρήθηκαν έκλαψαν πικράθηκαν.Άξιζαν όλα αυτά τον κόπο ή έπρεπε να προσμένουν από τη ζωή μια κρεβατοκάμαρα,μια κουζίνα,μια κόκκινη ρομπίτσα κι ένα ζευγάρι πασουμάκια;

Ευτυχία και Ηλέκτρα,η ζωή είναι ΓΥΝΑΙΚΑ...

*Αφιερωμένο σ εκείνη που σήμερα θα είχε γενέθλια.

*Τάκης Τυρταίος*