Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

«Φουστανελίτσα φόραε ζυγιασμένη*…»

Share
Στη δουλειά μου μαζευόμαστε κάθε χρόνο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων σε μια γιορτή μόνο για το προσωπικό, εκτός δηλαδή από τις καθιερωμένες Χριστουγεννιάτικες γιορτές για τα παιδιά. Εκεί συμμετέχουν όλοι, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό. Τα τελευταία χρόνια, έρχεται φορώντας τα καλά του, την τοπική ενδυμασία δηλαδή της χώρας του του Πακιστάν, και ο μοναδικός Πακιστανός από το τεχνικό προσωπικό.

Παρά το ότι η γιορτή έχει και ένα «θρησκευτικό» τρόπον τινά χαρακτήρα, μια και ο εφημέριος της περιοχής έρχεται και ψάλλει τις καθιερωμένες ευχές για τα Χριστούγεννα, η παρουσία του συναδέλφου με την τοπική ενδυμασία εμπνέει σε όλους σεβασμό και τούτο γιατί τιμώντας τους άλλους παραμένει ο εαυτός του.

Δεν έτυχε να συμβεί κάτι αντίστοιχο σε μια εθνική ας πούμε γιορτή, όπου αν ερχόταν αυτός ο συνάδελφος, θεωρώντας ότι φέροντας την τοπική του ενδυμασία τιμά την εκδήλωση, πάλι ταιριαστό θα μου φαινόταν. Ακόμα περισσότερο αν το παιδί του πήγαινε σχολείο και συμμετείχε στην γιορτή για την 25η Μαρτίου.
Δεν έχω φυσικά καμία αντίρρηση, αν γινόταν μαθητική παρέλαση, και το παιδί αυτό αρίστευε – και επιθυμούσε να γίνει σημαιοφόρος – τούτο να μη συμβεί.Όπως δηλαδή ο Λόρδος Μπάυρον, που ήθελε να μπει στο πετσί του Έλληνα αγωνιστή του 21 αποφάσισε να φοράει και τη στολή με τη φέρμελη, τη φουστανέλα και τα υπόλοιπα γιατί ένιωθε πως τιμά τη χώρα για την οποία ζούσε το ρομαντικό του όνειρο – όνειρο που του στοίχισε τη ζωή – έτσι και ο μικρός Αλβανός, Πακιστανός, Γεωργιανός που η δυστυχία της χώρας του – και όχι το όνειρο – τον έριξαν στην Ελλάδα και διακρίνεται στην ακαδημαϊκή αριστεία, δεν πρέπει να αποκλείεται και από τις τιμές που αυτή συνεπάγεται. Δεν θα ήθελα – και το θεωρώ απρέπεια – να προεκτείνω περισσότερο τα περί ελληνικής παιδείας και Ελλήνων και διάφορα άλλα και ακόμα περισσότερο να τον θεωρήσω «αναγκαστικά» Έλληνα, θεωρώντας ότι αυτό είναι που τον τιμά. Το να είναι Αλβανός, Γεωργιανός, Πακιστανός είναι εξ ίσου τιμητικό. Ανησυχώ δηλαδή, μήπως πίσω από τις «φιλομεταναστευτικές» φωνές που σπεύδουν να χαρίσουν την ελληνική ιθαγένεια στους μετανάστες υποκρύπτεται – έστω ασυνείδητα – ένας «Ελληναρισμός» του ίδιου είδους με αυτόν τον οποίο υποτίθεται ότι αντιμάχονται.


΄Ετσι, δεν χαίρομαι αυθορμήτως βλέποντας το πιτσιρίκι της φωτογραφίας – την οποία αλίευσα από το facebook (Από την ομάδα «Έλληνας δεν γεννιέσαι γίνεσαι»). Για να πω την αλήθεια δεν ξέρω τι να νιώσω.

Αν μεν η Εθνική Γιορτή είναι μια απλή φιέστα, τότε όντως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν, μέσα στη γενική χαρά και ο πιτσιρίκος της φωτογραφίας,  που οι γονείς του από ότι φαίνεται γεννήθηκαν στην Αφρική, να χαίρεται με όλα τα παιδιά ανεμίζοντας τη γαλανόλευκη. Κάπου όμως με ενοχλεί το να "ενθαρύνονται" τα μικρά αφρικανόπουλα στο να φέρουν εθνικά σύμβολα μιας άλλης χώρας θεωρώντας φυσικό να καμαρώνουμε μαζί τους όταν το κάνουν. Μήπως  οι παπάδες στις Ιεραποστολές στην Αφρική δεν υποχρεώνουν τα παιδάκια να ψάλλουν - στα ελληνικά παρακαλώ – θρησκευτικούς ύμνους και έχουν βαλθεί επιτελώντας το φιλανθρωπικό τους έργο – υπό όρους - , «να ξεριζώσουν την ειδωλολατρεία»;

Δεν μπορεί δηλαδή η χώρα μας να αντέξει το διαφορετικό; Πρέπει να του «φορέσει» υποχρεωτικά τα εθνικά της σύμβολα; Να τους ονομάζει με ελληνικά ονόματα; Και μετά να τσακωνόμαστε οι μεν υπερεθνικόφρονες γιατί ρίχνουμε τα «άγια τοις κυσί» οι δε αντι - εθνικιστές καμαρώνοντας πόσο χαριτωμένος είναι ο μαυρούλης τσολιάς;

Δεν μπορεί δηλαδή ο μαυρούλης φιλοξενούμενος – ας μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας ο ξένος ήταν πάντα ιερός - να είναι ο εαυτός του; Να έχει προστασία, άδεια εργασίας, περίθαλψη, δικαίωμα στη μόρφωση, ασφάλεια, συμμετοχή στα κοινά; Πρέπει να ελληνοποιηθεί πλήρως; Δεν κρύβεται πίσω από αυτή την επίθεση φιλίας και προστασίας ένας νέος πολιτιστικός ιμπεριαλισμός;
• Στον τίτλο απόσπασμα από τον «Τάκη Πλούμα» του Μιλτιάδη Μαλακάση (από το http://www.phys.uoa.gr/~nektar/arts/poetry/miltiadhs_malakashs_poems.htm#Ο_ΤΑΚΗ_ΠΛΟΥΜΑΣ  )

Πηγές φωτογραφιών:

http://ep.yimg.com/ca/I/yhst-19737716075374_2066_5489817
http://www.blupete.com/Literature/Biographies/Literary/Portraits/byronphillips.jpg
http://www.featurepics.com/FI/Thumb300V/20080721/Indian-Shoes-814093.jpg

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΠΟ ΚΕΡΙ