Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

Η οργάνωση της εργασίας στην Ελλάδα

Share
Όταν πιέζουν την Ελλάδα να μειώσει τους ήδη χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη μας λένε ότι η ελληνική παραγωγικότητα είναι αναλογικά χαμηλότερη ακόμη και από αυτή που νομίζουμε. Παρόλα αυτά πρόσφατα διάβαζα κάποιες εκθέσεις που έλεγαν ότι οι Έλληνες είναι από τους πιο αγχωμένους λαούς στην Ευρώπη και εργάζονται πολλές ώρες. Και πράγματι από όσα έχω δει και ξέρω, στο εξωτερικό η εργασία είναι πολύ ευκολότερη. Ιδίως στη Δανία, Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, ξέρω ότι τα πράγματα είναι πολύ οργανωμένα.
Βεβαίως η χαμηλή ελληνική παραγωγικότητα οφείλεται και σε πολλούς άλλους παράγοντες που όλοι γνωρίζουμε (μίζες πολιτικών, διαπλοκή, γενικότερη κακή οργάνωση, υποδομές κτλ). Η οργάνωση όμως της εργασίας στην Ελλάδα είναι το κερασάκι στην τούρτα, ό,τι αθλιότερο υπάρχει στον κόσμο όλο. Πρόσφατα κάποιοι γνωστοί μου πήγαν στην Ολλανδία και κάπου αλλού για να εργαστούν και εντυπωσιάστηκαν από το πόσο καλά είναι εκεί όλα οργανωμένα. Αυτό σημαίνει ότι κάνουν τη δουλειά τους χωρίς δράματα. Αντίθετα, στην Ελλάδα θα είχαν να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια:  φωνές, φασαρίες, κακά αφεντικά, δυσαρεστημένους πελάτες, απειλές απόλυσης, κακό κλίμα, κακή κουλτούρα κτλ.

Και όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον δημόσιο όπου η δουλειά γίνεται μόνο και μόνο γιατί κάποιοι δεν κάνουν αυτό που προβλέπουν οι νόμοι....Είναι λάθος που θεωρείται ότι ο δημόσιος τομέας είναι καλύτερος από τον ιδιωτικό για τους εργαζομένους. Πώς δηλαδή είναι καλύτερος αφού κανείς δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του, κάτι που φαίνεται εύκολα. Και αν κάποιος εργαζόμενος βολευτεί λέγοντας "δεν βαριέσαι..." θα έρθει η ώρα που θα του μειώσουν τις αποδοχές ή θα του άρουν τη μονιμότητα και θα τον διώξουν.

Στον ιδιωτικό τομέα από την άλλη μεριά, μόνο αν έχεις ειδικές ικανότητες σαν άνθρωπος, ή αν παριστάνεις τον βλάκα, μπορεί να επιβιώσεις στις εξίσου άθλιες συνθήκες.

Σωστή όμως οργάνωση της εργασίας σημαίνει πάνω από όλα να μπορεί μια επιχείρηση να μάθει τη δουλειά στους εργαζόμενους εύκολα ή κάποιος ακολουθώντας απλές οδηγίες μέσα σε μια υποβοηθητική εταιρική κουλτούρα, να μπορεί να λειτουργήσει άψογα και παραγωγικά, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και δράματα.  Η παραγωγικότητα δεν είναι υψηλή όταν οι άνθρωποι κοντεύουν να σκάσουν για να κάνουν ακόμη και την πιο εύκολη δουλειά (αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα). Υψηλή παραγωγικότητα (εκ του αποτελέσματος) μπορούμε να δούμε ότι έχουμε όταν οι εργαζόμενοι κάνουν ΕΥΚΟΛΑ τη δουλειά τους.
Όλα αυτά σε κάποιες χώρες είναι αυτονόητα γιατί αν δεν τα λύσουν πρώτα δεν τολμούν να ανοίξουν επιχειρήσεις. Αντίθετα στην Ελλάδα πρώτα κανονίζεται σε ποια λαμόγια θα πέσουν οι μίζες και μετά ανοίγουν και μια επιχείρηση για βιτρίνα..... Εκεί δεν δαιμονοποιείται το άτομο αλλά φτιάχνονται οι κατάλληλες οργανωτικές συνθήκες. Εδώ σκεφτόμαστε ακόμη με όρους μεσαίωνα αφού προσπαθούμε πάντοτε και κάτω από όλες τις συνθήκες να ρίξουμε το φταίξιμο σε μεμονωμένα άτομα. Γι' αυτό άλλωστε και τα σεμινάρια θεωρούνται στην Ελλάδα πέταμα χρημάτων και μόνο με επιδοτήσεις γίνονται.

Την στιγμή που όλα μεταβάλλονται οι παράλογες απαιτήσεις των ιδιοκτητών και τα περιθώρια κέρδους τους πρέπει να είναι πάντοτε σταθερά........  Σιγά μην ρίξει τις τιμές του ο επιχειρηματίας, καλύτερα να απολύσει 1-2 εργαζόμενους.....Ούτε μας περνάει από το μυαλό ότι όλοι θα πρέπει να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες και να συγκρουστούμε για να αλλάξουμε το εκάστοτε σύστημα.

Δουλειά όλων όσων σήμερα έχουν καταλάβει τι συμβαίνει θα πρέπει να είναι να βασανίζουν τα πράγματα και να συγκρούονται ώστε να φτιάξουν τις συνθήκες εργασίας τους. Όχι μόνο να φτιάξουν τις αποδοχές τους αλλά να φτιάξουν παράλληλα και τη δουλειά που κάνουν ώστε αυτή να πάψει να γίνεται με τη βασανιστική προτεσταντική κουλτούρα αλλά πιο εύκολα και πιο παραγωγικά με βάση επιστημονική και λογική σκέψη. Εκεί είναι ένα σημείο που δεν κατάλαβαν και οι ίδιοι οι συνδικαλιστικοί φορείς.

GREEK RIDER