Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

"Μην ενοχλείτε τα ζώα!"

Share
Συνήθως βαριέμαι να γράψω κάτι σχετικά με τον Δημόσιο τομέα –έχω την εντύπωση οτι κανέναν δεν ενδιαφέρουν αυτά τα πράγματα, ειδικά όταν το κείμενο δεν καυτηριάζει τον γραψαρχιδισμό των Δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα όμως θα κάνω μια εξαίρεση, επειδή η υπόθεση έχει πλάκα. Πολλή πλάκα –σκλήρυνση κατά πλάκας μη σου πω!

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος.

Χτες πήγε αυτός ο Ραγκούσης να περάσει το καινούργιο νομοσχέδιο για την «επιλογή των προϊσταμένων στο Δημόσιο» με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. «Για λόγους δημοσίου συμφέροντος» κι έτσι –καταλαβαίνεις....

Επειδή τώρα μπορεί να μη γνωρίζεις, θα σε πληροφορήσω για κάποια πράγματα:

-Η προηγούμενη κυβέρνηση όταν ανέλαβε τα κουμάντα βόλεψε όλους τους αγωνιζόμενους νεοδημοκράτες δημόσιους υπάλληλους σε θέσεις προϊσταμένων και άλλες θέσεις –κουφέτα.
-Επειδή όμως οι καιροί είναι χαλεποί, υποχρεώθηκε ο τότε Υπουργός Πάκης να φτιάξει έναν νόμο για τις επιλογές των προϊσταμένων, όπου (του πούστη) υπήρχαν και κάποια αντικειμενικά κριτήρια (προϋπηρεσία, πτυχία, προηγούμενη εμπειρία και άλλες τέτοιες, ασήμαντες, λεπτομέρειες).
-Με τον νόμο Πάκη, οι περισσότεροι τοποθετημένοι νεοδημοκράτες (ή χτεσινοί Πασόκοι που είδαν μέσα σε μια νύχτα το φως το αληθινό!) θα έχαναν τις θέσεις τους επειδή από προσόντα διέθεταν μόνο κόνεξ ή/και κομματική αγωνιστικότητα. Φέρνω παραδείγματα: Υπάλληλοι που δεν είχαν γίνει καν τμηματάρχες, έγιναν διευθυντές. Υπάλληλοι που βρίσκονταν καταχωνιασμένοι, επέδειξαν αξιοζήλευτη κινητικότητα (μια βδομάδα τμηματάρχες, μια βδομάδα διευθυντές και στο τέλος του μήνα Γενικοί Διευθυντές). Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διεθνών Σχέσεων βρέθηκαν να μην ξέρουν ούτε καν δεύτερη γλώσσα και να μη μπορούν να απαντήσουν στα μέιλ τους. Συνταξιούχοι επανήλθαν στην ενεργό δράση. Κομμωτήρια επιστρατεύτηκαν, τουαλέτες ράφτηκαν, ψύλλοι καλιγώθηκαν... Και άλλα πολλά έγιναν –αναφέρω μόνο τα ασήμαντα.
-Ψηφίστηκε, που λες, ο νόμος Πάκη όμως δεν μπήκε ποτέ σε λειτουργία. Λήξανε οι θητείες των προϊσταμένων και αρνήθηκαν οι υπηρεσίες να κάνουν νέες κρίσεις υπαλλήλων. Όταν λέω υπηρεσίες διάβαζε πολιτικούς προϊστάμενους και υπηρεσιακά συμβούλια –έτσι; Έμειναν λοιπόν οι ληγμένοι ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ και η ζωή συνεχίστηκε.
-Το όλο θέμα δεν είχε να κάνει μόνο με την ψώρα των διορισμένων προϊσταμένων που δεν ήθελαν να χάσουν τα αξιώματά τους. Το κυρίως πιάτο ήταν η συμμετοχή σε αμειβόμενες επιτροπές και συμβούλια –πολλά τα φράγκα μάνα μου! Γι΄αυτό άλλωστε και η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να φτιάξει τόσες επιτροπές και ειδικές υπηρεσίες ώστε να μην αφήσει κανέναν (δικό της) παραπονεμένο.

Ερωτώ τώρα εγώ ο αφελής: μήπως η παραπάνω κατάσταση πρέπει να αλλάξει επειγόντως; Κατεπειγόντως που λέει κι ο Ραγκούσης. Μήπως η παρούσα κυβέρνηση κατηγορείται για καθυστερήσεις κι έτσι θα έπρεπε να κινηθεί πιο γρήγορα σε κάποια ζητήματα, όπως αυτό εδώ;

Επειδή ήρθε η κουβέντα σε καθυστερήσεις, να σου πω δυο λόγια για το νομοσχέδιο Ραγκούση:

-Επιλογές Γενικών Διευθυντών από επιτροπή στην οποία συμμετέχουν μέλη του ΑΣΕΠ και μέλη του Συνηγόρου του Πολίτη.
-Επιλογές Προϊσταμένων από επιτροπή Γενικών Διευθυντών.
-Πέρα από τα προσόντα των υποψηφίων θα υπάρχει ΚΑΙ συνέντευξη στις παραπάνω επιτροπές ΚΑΙ γραπτές εξετάσεις.

Τουτέστιν, χρονοβόρα πράγματα (αντικειμενικές θα είναι μάλλον οι κρίσεις αλλά για να ολοκληρωθούν θα χρειαστούν εξάμηνο το λιγότερο). Κι επειδή τα πράγματα χρονοβόρα, είπε ο έρμος ο Ραγκούσης να τα ξεκινήσει μια ώρα αρχύτερα.

Πάμε τώρα στην θέση της ΑΔΕΔΥ:

«Θεωρούμε ότι το ζήτημα της αξιοκρατίας, της λειτουργικής αυτοτέλειας της Δημόσιας Διοίκησης, του χτυπήματος των κομματικοπελατειακών σχέσεων, της συμμετοχής των εργαζομένων στις αποφάσεις που τους αφορούν και που αποτελούν διαχρονικές διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ, δεν εξυπηρετούνται με τέτοιου τύπου διαδικασίες. Για το λόγο αυτό ζητάμε ουσιαστικό διάλογο για την εισαγωγή και ψήφιση νομοσχεδίου με κανονική διαδικασία, που θα υπηρετεί τις παραπάνω αρχές», λένε με ανακοίνωσή τους τα παλικάρια!
Εγώ που είμαι Δημόσιος Υπάλληλος έχω να παρατηρήσω επί της συγκεκριμένης ανακοίνωσης πως τελικά η μαλακία τυφλώνει! Διότι, γαμώ το φελέκι μου δηλαδή, εγώ έχω διαβάσει το κείμενο του νομοσχεδίου εδώ κι ένα μήνα, όταν το στείλανε σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες για να κάνουν τις προτάσεις τους! Μοιράστηκε σε κάθε υπάλληλο –πως να το κάνουμε δηλαδή; Οι λεβέντες της ΑΔΕΔΥ δεν το πήραν πρέφα; Στα γραφεία τους στο Δημόσιο δεν πατάνε καθόλου; Αν τύχει να περάσουν (κάποτε) θα το βρουν το κειμενάκι να τους περιμένει εκεί πάνω, αραχνοΰφαντο. Τόσον καιρό δεν μπορούσαν να κάνουν τον γαμωδιάλογό τους; Τι περίμεναν; Να ωριμάσουν τα τζάνερα και οι μπιγκόνιες;

Να πω και κάτι περί προτάσεων της ΑΔΕΔΥ –η συγκεκριμένη συνδικαλιστική οργάνωση ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ πρόταση. Έχει κάνει ευχολόγια, έχει προτείνει τη δωρεάν παραχώρηση οικοπέδων στο φεγγάρι για τους συνταξιούχους –αλλά πρόταση που να έχει προοπτικές υλοποίησης, «συγνώμη χρυσό μου, δεν θα μπορέσω!» Το πρόβλημα της ΑΔΕΔΥ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι οι γραπτές εξετάσεις –απλά πράγματα! Όπως αντιδρούσαν στην αξιολόγηση των καθηγητών και των δασκάλων, έτσι θα αντιδράσουν κι εδώ. Διότι ο συνδικαλισμός πρέπει να προστατεύει τους αναλφάβητους –τι νόμισες;

Πάμε και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο:

Σκάει που λες ο πάνσοφος (και πασίγερος) Απόστολος Κακλαμάνης και διαμαρτύρεται: «Δεν μπορεί να ταλαιπωρείται συνέχεια η Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος!» Δηλαδή, που να κάθεται να διαβάζει το νομοσχέδιο ο άθρωπας, είναι και 33 ολόκληρες σελίδες –άστο στο μούσκιο να ωριμάσει κάνα μήνα! Να το περιλάβουν οι εφημερίδες, να το κάνουν μια περίληψη βρε αδερφέ! Σκέφτηκε ο πάνσοφος.

Είπαν κι άλλα ωραία πράγματα οι βουλευτές –αλλά δεν έχει σημασία. Τελικά επικράτησε η άποψη «Δεν μπορείς να βιάσεις την αγάπη/ όχι, όχι πρέπει να περιμένεις», που έλεγε παλιά κι ο γελοίος Φιλ Κόλινς.

Να σταθώ όμως και λίγο στη στάση της Ν.Δ. επειδή έχω αυτή την όρεξη για καλαμπούρια:

«Ο βουλευτής Λάρισας (Χ. Ζώης) σε υψηλούς τόνους είχε θέσει το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παρόλο που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είχε επείγοντα χαρακτήρα και είχε καυτηριάσει το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης. Μετά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Εσωτερικών υποχώρησε χθες όσον αφορά το διαδικαστικό της κοινοβουλευτικής συζήτησης, ωστόσο δεν απέσυρε το νομοσχέδιο, το οποίο η Ν.Δ. χαρακτηρίζει «κόκκινο πανί», καθώς στρέφεται ουσιαστικά κατά των λειτουργών και των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, που επέλεξαν να μην ανήκουν στις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ.
Σκληρές ήταν οι δηλώσεις που έκανε χθες για το θέμα ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ., βουλευτής Β’ Αθήνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το νομοσχέδιο Ραγκούση θα οδηγήσει την ελληνική δημόσια διοίκηση σε πλήρη καταρράκωση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και σωστής αξιολόγησης.
Επισήμανε επιπλέον ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κανένα λόγο να συντάξει ένα νέο νομοσχέδιο για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, προσθέτοντας μάλιστα καυστικά ότι η κυβέρνηση:
«Με τους ίδιους στόχους και με το ίδιο περιεχόμενο μπορούσε να επαναφέρει σε δράση το νομοσχέδιο, το οποίο είχε καταθέσει, λίγο μετά το 1981, ο Μένιος Κουτσόγιωργας, με το οποίο το ΠΑΣΟΚ αποπειράθηκε και πέτυχε να αλώσει κομματικά την ελληνική δημόσια διοίκηση». (το κειμενάκι το πήρα από την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Λοιπόν το καλαμπούρι είναι οτι αυτοί καρφώνονται από μόνοι τους! «Στρέφεται ουσιαστικά κατά των λειτουργών και των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, που επέλεξαν να μην ανήκουν στις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ», λέει ο Ζώης τουτέστιν, παραδέχεται οτι γεμίσανε τον τόπο με ΜΗ ΠΑΣΟΚΟΥΣ! Δηλαδή; Φέρανε ΚΚΕδες και Συριζαίους στα πράγματα; Κι αν ναι –που τους βρήκαν; Μήπως φέρανε και μερικούς νεοδημοκράτες επίσης; Κι αν πάλι ναι –πού στον πούτσο ξέρουν τι είναι ο καθένας στη δημόσια διοίκηση; Αλλά κι αν το ξέρουν (κρατάνε δηλαδή φάκελο με τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός) πώς κέρατο θα το μάθουν οι βρωμοπασόκοι υπουργοί; Μήπως τελικά κάνουν μπαμ από χιλιόμετρα οι άσχετοι που πήραν τις θέσεις και ο καθένας μπορεί να ανθιστεί οτι τα συγκεκριμένα τζιμάνια, αν δεν είχαν βύσμα, δεν θα γίνονταν ούτε βοηθοί κλητήρων;

Σιγοντάρει κι ο Πάνος Προφιτερόπουλος οτι το Πασόκ δεν είχε κανένα λόγο να φτιάξει νέο νομοσχέδιο! Δεν βρέθηκε κανένας να του πει οτι στο Δημόσιο έχουν να γίνουν κρίσεις προϊσταμένων από του Αγίου Ανδρεουλάκου ανήμερα; Δεν βρέθηκε κανένας να του πει οτι αν σήμερα ο Χ πολίτης γουστάρει, μπορεί να αμφισβητήσει την ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ Δημόσια πράξη, εφόσον την υπογράφει Διευθυντής με ληγμένη θητεία (άρα Διευθυντής χωρίς αρμοδιότητα);

Περί του 1981 που ο Κωτσόγιωργας άλωσε τη Δημόσια Διοίκηση έχει δίκιο ο Πάνος. Μπήκανε τότε Πασόκοι πολλοί, διπλασιάστηκε σχεδόν το μέγεθος του Δημόσιου τομέα. Αυτό όμως που δεν λέει ο Πανούλης είναι οτι ΠΡΙΝ ΤΟ ’81, αν σε βλέπανε με καμιά περίεργη αναρχοαυτόνομη εφημερίδα (ας πούμε με το ΕΘΝΟΣ) σε στέλνανε σπίτι σου να κοιτάς τις αμυγδαλιές (ή τις αμυγδαλές σου στον καθρέφτη –εφόσον δεν έμενες σε μονοκατοικία). Αυτό που επίσης δεν είπε ο αξιότιμος είναι οτι οι διώξεις των κεντρώων και των αριστερών ΔΕΝ σταμάτησαν μετά τη χούντα, αλλά συνεχίστηκαν κανονικά επί ηγέτη Καραμανλή. Τουτέστιν, αν έχουν ανοιχτά τεφτέρια στα μπακάλικά τους οι Δεξιοί με τους Κεντρώους -εγώ χέστηκα. Ας τα βρουν μεταξύ τους. Όμως το οτι ήταν κανάγιας ο Κουτσόγιωργας δεν σημαίνει οτι πρέπει να μείνουν αιωνίως προϊστάμενοι στο Δημόσιο οι συνταξιούχοι της ΝΔ! Άνθρωποι είναι κι αυτοί –πόσο να φάνε πια! Θα πάθουν τίποτα και θα χρεωνόμαστε με δημόσιες κηδείες σε περίοδο κρίσης!

Εν κατακλείδι, για να μην το παρατραβάνε το αστείο και το ξεχειλώσουμε: αράξτε ρε μάγκες με το νομοσχέδιο του Ραγκούση, αφήστε μπας και κουνηθεί τίποτα στο Δημόσιο! Που στέλνεις ένα κείμενο με μέιλ στο Διευθυντή και στο ζητάει να του το πας σε φωτοτυπία επειδή δεν ξέρει ν΄ανοίξει το παράθυρο του Word! Πού γράφεις «τα παραπάνω» και στο διορθώνει σε «τα ανωτέρω»! Εσείς οι ΑΔΕΔΥ και οι βουλευτές και οι λοιποί υπέρμαχοι δε δουλεύετε εδώ πέρα –μην ασχολείστε λοιπόν με τις διαδικασίες του Δημοσίου!

Και οι υπόλοιποι που βρίζουν το αρτηριοσκληρωτικό Δημόσιο, καλά θα κάνουν να προσανατολίζουν τη ροχάλα τους. Επειδή στο κάτω-κάτω της Γραφής δε φταίω εγώ που η ΑΔΕΔΥ φοβάται τις γραπτές εξετάσεις, ούτε φταίω που ο Κακλαμάνης βαριέται να διαβάσει. Και σίγουρα δεν ευθύνομαι ούτε για τον νόμο Πάκη, ούτε για το γεγονός οτι ο οποιδήποτε Ζώης ή Παναγιωτόπουλος περνάνε για κανονικοί άνθρωποι και δεν τους έχουν κλείσει ακόμα στο Δαφνί!

Νομίζω;

Υ.Γ.: Διάβαζα σήμερα το πρωί ότι το νομοσχέδιο κολλάει σε μια διάταξη περί δυνατότητας του Πρωθυπουργού να παραγγέλνει μελέτες και να πληρώνει επιτροπές από μόνος του. Επειδή όμως είμαι κατά βάθος ευγενικός άνθρωπος προτίμησα να μην ασχοληθώ με αυτό το θέμα -είναι και μέρες νηστείας, δε λέει να το γυρίσω στα γαμωσταυρίδια μεσημεριάτικα!

Λευκός θόρυβος