Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

τίνος είσαι συ;

Share

* Μοιάζει εύκολο να λυθεί το ζήτημα που προέκυψε. Στην αυλή, η κερασιά έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και οι ρίζες της έχουν αρχίσει να πετάνε το τσιμέντο σε διάφορα σημεία. Φυσικά όποιον και να ρωτήσεις έχει μια γρήγορη απάντηση. Να μην κόψετε την κερασιά. Είναι δυνατόν να σας νοιάζουν κάποια τετραγωνικά τσιμέντου και μερικά πλακάκια; Ας το πετάξει το δέντρο και ας το αφήσετε χώμα. Ή ξαναφτιάχνετε το κομμάτι όταν και αν χαλάσει. Η απάντηση είναι απλή. Ωραία έρχεστε εσείς δύο φορές το χρόνο και κάθεστε πάνω στο τσιμεντάκι και τρώτε. Άλλος το φτιάχνει, άλλος πληρώνει, άλλος είναι μονίμως μ’ ένα βρώμικο πουκάμισο εργασίας όταν φτάνει στο χωριό.

Η σκιά της καρυδιάς ξεκαθαρίζει μερικά πράγματα σχετικά με τον μεσημεριανό ύπνο.

* Πέρα απ’ το οικολογικό, το πρακτικό (το ζήτημα της σκιάς εννοώ), το αισθητικό και μερικά ακόμη, μέσα μου, μου αρέσει να επαναφέρω συνεχώς και το μελοδραματικό μέρος του πράγματος. Η κερασιά έχει φυτρώσει εκεί, επειδή στο σημείο αυτό έτρωγε ο παππούς μου, στα κλεφτά, φρούτα και εκεί έφτυνε τα κουκούτσια. Γι’ αυτό είναι και οι ρίζες επιφανειακές. Ένα κουκούτσι έκανε την κερασιά, κανείς δεν τη φύτεψε. Εκτός αυτού, όταν έχω πιει και λιγάκι, μ’ αρέσει να σκέφτομαι ότι η κερασιά άρχισε να μεγαλώνει λίγα χρόνια αφού πέθανε ο παππούς. Μοιάζει λοιπόν κάπως σαν τη συνέχεια της παρουσίας του, κάπως σαν υπενθύμιση ή σαν τη σκιά ενός ανθρώπου που έζησε ακριβώς σ’ εκείνο το σημείο επί μισό και βάλε αιώνα. Έπειτα, ο συγκεκριμένος άνθρωπος παραμένει ένα δίχτυ ασφαλείας για τύπους σαν κι εμένα. Κάποτε του βρήκαν δουλειά και τον έστειλαν σε κάποια δημόσια υπηρεσία στην Αθήνα. Πολύ γρήγορα όμως αυτός παραιτήθηκε και επέστρεψε στο χωριό. Όλα αυτά σε μια εποχή που το κύμα των ανθρώπων ακολουθούσε εντελώς αντίθετες διαδρομές. Απ’ το χωριό στην πρωτεύουσα, αν όχι στις ΗΠΑ ή κυρίως στον Καναδά. Με καθησυχάζει η θέα της κερασιάς, λες και αυτή αποτελεί μια διαρκή υπόμνηση της αντίστροφης πορείας του συνονόματου. Ο οποίος φυσικά, δεν γύρισε επειδή ήταν εργατικός, δημιουργικός ή κάτι άλλο τέτοιο. Επέστρεψε γιατί προτιμούσε να κρατάει το καφενείο, πέφτοντας συνεχώς έξω και πότε πότε να μισοδουλεύει στα χωράφια (έτσι μου αφηγούνται τουλάχιστον). Αφήγηση που πρέπει να στέκει αν θυμηθώ την παροιμιώδη αφηρημάδα και την άσβεστη αγάπη για το κρασί, το φαγητό και τις κάθε είδους σιέστες. Ο παππούς λοιπόν ώρες ώρες μοιάζει να καταλήγει το μόνο ειλικρινές πρότυπο, ένας άνθρωπος χωρίς φιλοδοξίες, αλλά γεμάτος αργή, αβίαστη και γλυκιά όρεξη για ζωή.

Στην Αρκαδία, μετά τα τζιν τόνικ δεν πάμε για τυρόπιτες. Ζεστή γουρνοπούλα πάνω στο καπό

* Φτάνοντας στο χωριό, κατευθύνομαι αμέσως στην αυλή. Δεν κοιτάζω σε ποιό δωμάτιο υπάρχει κενό κρεβάτι. Υπάρχει μόνο η σκιά της καρυδιάς. Ξαπλώνω (και κρυώνω) μες στο μεσημέρι. Κοιμάμαι χωρίς να το καταλάβω. Κάποια στιγμή ξυπνάω και βλέπω στην ανοιχτή μου παλάμη ένα φύλλο απ’ το δέντρο. Δεν κουνάω καν το χέρι μου, αφήνω το φύλλο εκεί που είναι και ξανακλείνω τα μάτια μου, αδιαφορώντας πλήρως για όσους αυτή την ώρα τρέχουν σαν τρελοί στην εθνική οδό, για όσους πεθαίνουν ή επαναστατούν, για όσους θα κληθούν να πληρώσουν τα νέα μέτρα που αναγράφονται στο εσωτερικό της εφημερίδας που ανεμίζει λίγο παραπέρα. Ξανακοιμάμαι και κάνω έναν ανεπανάληπτα γλυκό και ελαφρύ ύπνο. Σκέφτομαι ότι σ’ αυτό τον ύπνο, στη σκιά της καρυδιάς κρύβεται πιθανότατα η εξήγηση του γιατί τα παιδιά αγαπούν και μισούν ταυτόχρονα τα καλοκαιρινά μεσημέρια, όταν τα αναγκάζουν να πάνε με το ζόρι για ύπνο. Ύστερα, ξυπνώντας βλέπω ότι ο αέρας έχει στείλει τις τέχνες στην τριανταφυλλιά. Πάω να τις μαζέψω, αλλά τελικά χαζεύω τη μακριά διαδρομή της χελώνας και στοιχηματίζω μέσα μου αν το πόδι του συμπαθούς ζώου θα πατήσει πάνω στη φωτογραφία του γνωστού καλλιτέχνη που δίνει συναυλία σε κάποια επαρχιακή πόλη. Δεν μου κάνει η χάρη.

Νέο – δημοτικά στο χωριό του Νικηταρά. Κι όμως, χωριό και άνθρωποι κερδίζουν με χαρακτηριστική άνεση τις εφηθωδικές αθλιότητες

* Λίγες μέρες μετά, βάζοντας τα πράγματα στο αυτοκίνητο, αλλάζω ύφος, φοράω τη στολή του πολέμου, της δουλειάς και της σπαστικής βιασύνης. Την ώρα που βάζω πρώτη, είμαι θαρρείς άλλος άνθρωπος. Φεύγοντας όμως, κοιτάζω απ’ τον καθρέφτη τους γονείς, που λίγο πριν με χαιρετούσαν. Σκέφτομαι ότι ζούμε συνεχώς το ίδιο σκηνικό. Στον καθρέφτη βλέπω παππού και γιαγιά όπως χαιρετούσαν, όταν αποχωρούσαμε οικογενειακώς στο τέλος του καλοκαιριού. Τότε καθόμουν στο πίσω κάθισμα ενός γαλάζιου honda civic, τώρα οδηγώ ένα μαύρο opel. Μέσα στον καθρέφτη, ο πατέρας μου επαναλαμβάνει τα βήματα του πατέρα του. Περνάει αργά το δρόμο για να μπει ξανά σπίτι, στεκόμενος για λίγο πάνω στη διαγράμμιση, σκύβοντας ελαφρά το κεφάλι. Ζούμε το ίδιο σκηνικό. Ο παππούς έβγαινε κρυφά στην αυλή να φάει ένα μεζέ, ένα γλυκό, μερικά κεράσια. Οι άλλοι του φώναζαν, δεν κάνει. Τώρα στο ίδιο περίπου σημείο, άλλοι φωνάζουν σ’ αυτούς που φώναζαν για τα τσιγάρα, τα κρέατα, τα άδεια ποτήρια κρασί. Άνθρωποι μπαινοβγαίνουν στην αυλή, τα παιδιά των πατεράδων τους σχολιάζουν τα πολιτικά, κοιτάζουν εικόνες των νεκρών σε ipad, κάθονται στις ίδιες καρέκλες, μαστορεύουν αυτά που ξεκίνησαν οι άλλοι. Χαζογελάνε, μα είναι ήδη διαλυμένοι. Μετράνε τις καρέκλες που χρειάζονται και βλέπεις ότι ντρέπονται να πουν ότι από μέσα τους μετράνε δυο τρεις καρέκλες παραπάνω. Θα έπρεπε να μην φοβούνται, να τις τοποθετούν άδειες, γύρω ή δίπλα στο τραπέζι. Μιλάνε όλοι μαζί πάνω απ’ το αρνί, μπροστά απ’ τη γουρνοπούλα, μέσα απ’ το κρασί. Είναι σοβαροί και πανίσχυροι και καλοσιδερωμένοι και είναι από καιρό διαλυμένοι.

Η επίμαχη κερασιά. Οι επίμαχες άδειες καρέκλες.

Λίγες μέρες πριν, μαζεμένοι οι (πάνω – κάτω ) τριαντάρηδες (κι όμως πολύ μεγαλύτεροι) της παρέας, σκοτώνουμε, γελώντας, άλλη μια φορά οικογένειες, σχέσεις, παλιούς τρόπους. Δίκιο έχουμε απ’ την αρχή ως το τέλος βέβαια. Μα κάτι συμβαίνει πάντα γύρω απ’ αυτά τα ξύλινα τραπέζια κάτω απ’ την κερασιά. Είναι ο αέρας, η αίσθηση ότι αυτή η μάζωξη δεν θα τελειώσει έτσι εύκολα όπως στην Αθήνα (κατά τις 5: «να σας αφήσουμε να κοιμηθείτε κιόλας»). Κι όλο ανοίγει η πόρτα και έρχεται κάποιος φέρνοντας κάτι ακόμη. Κάποια στιγμή μπερδεύομαι, μιλάω στην μάνα ή την κόρη, πίνω κρασί από μπουκάλι ή απ’ το παλιό βαρέλι (με την έξτρα οξύτητα), χαιρετάω πίσω απ’ το τζάμι του αυτοκινήτου πατέρα ή παππού. Πεθύμησα Κωλοσούρτη και αλεπάλληλες στροφές και τη γίδα βραστή που δεν έφαγα ποτέ. Οδηγώ με Άκη Πάνου και κρητικά, μετά από πολύ καιρό, αργά στη δεξιά λωρίδα.

Να πάει να γαμηθεί και το τσιμέντο. Θα τρώμε πάνω στο χώμα.
ψαρογιωργης αγγελακας πετε μου εναν ανθρωπο

το βυτιο